• Witamy na forum akwarystycznym,
  • poświęconym wyłącznie najpiękniejszym
  • i najciekawszym rybom jakimi są pielęgnice.
  • Tylko tu porozmawiasz o pielęgnicach
  • z każdego zakątka świata,
  • znajdziesz ciekawe informacje,
  • uzyskasz pomoc ekspertów
  • i prawdziwych pasjonatów.
  • Pokaż swoje akwaria
  • i trzymane w nich pielęgnice.
  • Dziel się własnymi doświadczeniami.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Title: Kulinarny wątek zbiorczy

#61
NALEWKA ALOESOWA

SKŁADNIKI:
30 dag liści z minimum 3 letniego aloesu (zrywane od najniższych/najstarszych)
1 butelka wina gronowego Egri bikavér po polszemu Bycza krew
1 słoiczek (250g) miodu pszczelego (polecamy lipowy)
50 ml spirytusu 95% (najmniejsze butelki to 100 ml, zatem reszta na inne cele Wink )

PRZYGOTOWANIE:
Obcinamy najniższe liście aloesu, nie podlewamy go wcześniej przez 3 dni. Myjemy liście, następnie miksujemy aloes wraz z kolcami i skórką. <można go pociąć na mniejsze kawałki>
   
<na zdjęciu jest może 1/3 potrzebnego aloesu>

   

Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

   
   

Gotową miksturę wlewamy do ciemnej butelki i wstawiamy do lodówki na trzy dni.

   

Po trzech dniach spożywać: jedna łyżka stołowa dziennie <doszliśmy do takiej wprawy, że lejemy w... szklaneczkę tak na łyk dla każdego i cieszymy się dobrym zdrowiem>

NIE DLA DZIECI!!!
DLA MĄDRYCH LUDZI!!!
Cool

 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#62
Tak leczyć to się można Big Grin
Pozdrawiam,
Adam
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#63
Szczególnie polecane po weselach Wink
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#64
Hehe mam na oknie trzy małe aloesy Tongue
Pozdrawiam, Paweł
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#65
To poczekasz parę lat jak dorosną Wink a wtedy zaprosisz kolegów z Cichlidae Smile
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#66
I koleżanki Tongue

Ja ostatnio miałam kulinarnego zajoba i zrobiłam 2 placki drożdżowe z owocami i kruszonką, oraz górę ciastek kruchych z czekoladą (moje pierwsze w życiu słodkie wypieki O.o). Przyrządziłam też tartę z serami i brokułami, oraz klopsiki w sosie koperkowym ^^ Pomijam już kilka małych pizz, onion ringsy czy kurczaka z patelni Tongue
Masz jakieś pytania? Pisz na forum Wink

[Obrazek: _XIS8445_100hYT.jpg]
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#67
Trochę bezczelnie wrzucam skan przepisu na świąteczne pierniki, z którego korzysta się u mnie w domu:
http://imageshack.us/a/img19/5731/cci201...000bmp.jpg

Gorąco polecam bez żadnych "lukrowanych guziczków" - same ciastka są wystarczająco słodkie, a w domu cudownie pachnie. Smile Najlepsze są jak stwardnieją Wink
- 500 złotych za małą, szarą rybę ?!
- To bardzo rzadki gatunek.
- To poproszę cztery.
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#68
Nie piernicz Wink Sprawdzimy Smile
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#69
Przepis na CCC super,sprawdzone ,wykonane ,zjedzone Smile dla miłośników mocniejszych wrażeń jak np dla mnie to dodatkowy argument w postaci papryczki habanero Smile
smacznego - pyszota Smile
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#70
Szczerze polecam. Mnie najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień po zrobieniu http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepis...57172.html. Na zimno, ale ogólnie pychotaSmile

Nie wiem ale link sie źle kopiuje stąd wklejam przepis

Łosoś teriyaki

Jedna porcja tego łososia, to zdecydowanie za mało! Dlatego podane tu proporcje pozwalają przygotować danie dla 4 osób.

Składniki:

700g fileta z łososia, grubego na min 3cm (z przedniej części a nie z ogona)

300g imbiru

100g szczypioru

200g maki ziemniaczanej

2 soczyste cytryny

2 limonki

100ml sosu sojowego ciemnego

80ml białej wódki

80ml mirin

100ml miodu

50ml oleju rzepakowy

300g ryżu basmati

Przygotowanie:

Z ryby wyjmujemy starannie ości, kroimy ją w kostkę 3 na 3 cm i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Imbir kroimy na zapałki 1x1 mm długości 3-4 cm.

Szczypior kroimy w kawałki 3-4 cm

Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania miodu tak, by stał się płynny. Następnie dodajemy do niego: sos sojowy, białą wódkę, mirin, oraz wyciśnięty sok z cytryn i limonek.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy imbir, który podgrzewamy 3 minuty, aż się zarumieni. Następnie imbir odsuwamy na brzeg patelni, tak by pośrodku położyć na niej łososia. Całość od razu zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż łosoś „oblepiony” będzie sosem ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez 1-2 min. Na tym etapie, łosoś powinien być lekko niedosmażony w środku.

Na chwile przed końcem smażenia dodajemy szczypiorek.

Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 2 minuty (po tym czasie powinien być równomiernie dosmażony).

Podajemy z ugotowanym ryżem, lub sałatką z julienne z rzepy daikon w lekkiej zalewie sojowej (2 łyżki wody, łyżka soja sosu, łyżeczka miodu) z prażonym sezamem.



Marta
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
  


Skocz do:


Browsing: 2 gości