• Witamy na forum akwarystycznym,
  • poświęconym wyłącznie najpiękniejszym
  • i najciekawszym rybom jakimi są pielęgnice.
  • Tylko tu porozmawiasz o pielęgnicach
  • z każdego zakątka świata,
  • znajdziesz ciekawe informacje,
  • uzyskasz pomoc ekspertów
  • i prawdziwych pasjonatów.
  • Pokaż swoje akwaria
  • i trzymane w nich pielęgnice.
  • Dziel się własnymi doświadczeniami.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Title: Kulinarny wątek zbiorczy

#51
(24-07-2012, 10:21 AM)Robert M. napisał(a): No tak , jak się upomnisz to wszyscy piszą......

A tak na serio, przepis ten dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki. Jest prosty, a bardzo efektowny i smakowity...dodam, ze roztopiony żółty ser jest przez wszystkich wyjadany w pierwszej kolejności.

Nadaje się na normalny obiad jak i małe przyjęcie domoweSmile

Marta

Jadłem ongiś schab wedle tego przepisu i polecam w całej okazałości Smile
Apisto"walnięty"
Jest: (A: 156 208 218)
Było: (A: 0 (megastoma) 52 80 87 89 100 101 105 106 110 120 122 126 148 159 163 164 174 175 180 182 183 186 188 189 190 198 200 204 207 208 209 211 218 227 231 234 243)
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#52
Moje ulubione chili con carne:

W średnim garnku podgrzewamy trzy łyżki oleju wymieszane z łyżeczką pasty chili (może też być czerwone curry).
Na rozgrzany olej wrzucamy jedną dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dwa posiekane ząbki czosnku i drobno pokrojoną czerwoną papryczkę chili - smażymy aż się podrumieni.
Dodajemy 500g mielonego mięsa wołowego i dwie łyżki przyprawy do chili con carne (polecam Kotanyi) i mieszając podsmażamy jakieś 2-3 minuty.
Dodajemy 800g pomidorów w kawałkach (2 puszki) i tyle samo czerwonej fasoli (najlepiej odsączonej z puszki bo jest bardziej miękka). Zagotowujemy, mieszamy, dodajemy jeszcze łyżeczkę pasty chili, solidny kawałek cynamonu i możemy trochę podsypać tymiankiem.
Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy 1 godzinę mieszając co 10 minut bo czasem przywiera do dna.

Voila! Podawać gorące z mocno schłodzonym Desperadosem. ;-)

P.S. Cynamon wyjąć przed podaniem.
Pozdrawiam,
Tomek
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#53
Tomek, uwielbiam ostre żarcie, ale niestety mój żołądek jest zbyt delikatny Sad Żeby było w wersji light to jakie proporcje przypraw byś proponował? I na ile mniej więcej osób jest powyższe? Smile
Pozdrawiam,
Adam
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#54
3-4 osoby się najedzą. W wersji light ograniczyłbym pastę chili / curry tylko do jednej łyżeczki przy rozgrzewaniu oleju i odpuścił papryczkę. Tak właśnie robię jak moje dzieciaki chcą żebym im ugotował ccc.
Pozdrawiam,
Tomek
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#55
Tomku

przepis brzmi bardzo fajnie, ale chyba naprawdę najpierw trzeba zastosować wersje light, a potem eksperymentować dalej. W najbliższym czasie wypróbuję. Jakiej firmy pastę chili używasz?

Marta

 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#56
Tomaszu przepis z jaaaajami Smile
Koniecznie wypróbuję wersje DEMO (pełen skład ale porcja na max Dwoje Smile )Smile
Apisto"walnięty"
Jest: (A: 156 208 218)
Było: (A: 0 (megastoma) 52 80 87 89 100 101 105 106 110 120 122 126 148 159 163 164 174 175 180 182 183 186 188 189 190 198 200 204 207 208 209 211 218 227 231 234 243)
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#57
Osobiście używam sosu chili Heinz'a lub czerwonej pasty curry Thai Heritage.
Pozdrawiam,
Tomek
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#58
Wczoraj robiłem schab według przepisu Marty, szczerze polecam Big Grin
"Ludzie to największe ścierwo tego świata."
-------------------------------------
[Obrazek: 1procent-waw-pl.png]
-------------------------------------
[Obrazek: sa.png]
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#59
http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/...omidorami/

Jeszcze nie próbowałam osobiście zrobić jej, ale jest super w jedzeniu.

Marta
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#60
Dżem z gumijagód


SKŁADNIKI:

2 kg winogrona <tu czerwone ogrodowe, czyli gumijagody Wink >
0,5 kg cukru
1 kg gruszek
1 kg jabłek <tu malinowe>
2 torebki żel-mixu

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce <duże oczka>.
Winogrona oderwać od gałązek i umyć, włożyć do garnka i lekko zgnieść, podgrzewać na małym ogniu, aż się zagotują. Gotować 5 minut. Dosypać cukier i gotować 10 minut na małym ogniu, mieszając. Dodać starte jabłka i gruszki, zagotować i pogotować na małym ogniu przez 30-40 minut często mieszając. Dodać żel-mixy i gotować mieszając jeszcze 5 minut. Gorący dżem przełożyć do słoików i od razu zakręcać słoiki i odwracać do góry dnem aby się zassały.

Smak i kolor fantastycznie oddają dobroć tego pomysłu. Z Rusty zajadamy się i haftujemy , a co, to Marta miała okazję zobaczyć, w podziękowaniu za fantastyczny przepis na schab, który dziś zrobiliśmy i zostało na jutro jeszcze Smile Był tak dobry, że Rusty po raz pierwszy od 1993 roku jadła wieprzowinę, to chyba najlepsza rekomendacja tego przepisu z 23-07-2012 Smile PALCE LIZAĆ

 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
  


Skocz do:


Browsing: 1 gości