Liczba postów: 2,068
Liczba wątków: 149
Dołączył: Aug 2014
Reputacja:
8
Obecnie dieta moich ryb opiera się na granulatach(cichlid omnivore tropicala, hikari cichlid gold, red parrot tropicala , spirulina super forte chips-nie jedzą jej chętnie), mrożonkach(solowiec, szklarka, czasem ochotka). Ostatnio kupiłem także serca wołowe na próbę.Chcę zobaczyć jak zasmakują moim rybką
Pewien Pan powiedział mi, że jest ono o wiele zdrowsze niż ochotka, gdyż ta przenosi wiele chorób. Moim zdaniem i ochotka i serca wołowe nie zaszkodzą ale należy podawać je z umiarem. Moje pytanie dotyczy uzupełnienia diety moich pupili o pokarm w płatkach.Czy waszym zdaniem jest on konieczny jako składnik podstawowej diety?Jeśli tak to co polecacie??Ja myślalem o płatkach tropicala d-50 plus dla paletek!
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 3,401
Liczba wątków: 113
Dołączył: Jul 2013
Reputacja:
59
Co do ochotki, nie jestem pewien czym w naturze żywią się hoplarchusy, więc się nie wypowiem.
Ale serc NIE PODAJEMY. Tak samo jak innego mięsa ze zwierząt stałocieplnych...
"Rzadkie pielęgnice odchowuje się dwa razy, pierwszy i ostatni"
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 12,369
Liczba wątków: 353
Dołączył: Mar 2011
Reputacja:
90
Żadnego mięsa stałocieplnych.... Podawaj im grubsze mrożonki, takie jak kryll, lasonogi, artemia, a do tego dużo zieleniny, w tym i shrimp-mixa.
Hoplarchusy mają dietę zbliżoną do Severum, czyli wszystkożerne z dużym udziałem zielska.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 2,068
Liczba wątków: 149
Dołączył: Aug 2014
Reputacja:
8
Kryla i lasonogów na razie nie chcą jeść ale jak je przegłodzę to pewnie zjedzą
Wiem,że w necie jest sporo info na temat shrimp-mixa ale czy ktoś na z was sprawdzony przepis na niego?Cenne dla mnie będą także informacje w , których będzie opisane jak przygotowujemy surowce do produkcji!
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 12,369
Liczba wątków: 353
Dołączył: Mar 2011
Reputacja:
90
Na forum masz kilka sprawdzonych przepisów na shrimp-mixa.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 2,068
Liczba wątków: 149
Dołączył: Aug 2014
Reputacja:
8
Powoli biorę się za tworzenie własnego shrimp mixa. W tym celu kupiłem dziś w biedronce krewetki(wada -posiadają e330 i sól ale innych ne znalazłem- przepłucze je kilkakrotnie), szpinak, groszek i czosnek . Na razie waham się czy użyć żelatyny czy też białka z jajka??Na razie nie udało mi się kupić agaru.Czy mikser na pewno to dobrze zmieli i czy przed podaniem takich mrożonek rybką trzeba je rozmrażać?pytam ponieważ mam zwyczaj zawsze rozmrażać mrożonki
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 12,369
Liczba wątków: 353
Dołączył: Mar 2011
Reputacja:
90
Jak coś to już żelatynę daj jako lepiszcze. Białko kurze za bardzo zbrudzi wodę.
Ja s-m'a zawsze robiłem w blenderze, więc nie wiem jak mikser sobie z tym poradzi.
Porcje wrzucam zamrożone, a ryby sobie z nimi same radzą.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 2,068
Liczba wątków: 149
Dołączył: Aug 2014
Reputacja:
8
Ok. Ja zawsze je rozmrażałem gdyż myślałem,że takie zmrożone mięsko im zaszkodzi?!Z racji ,że nie mam blendera to zmielę to w maszynce do mięsa
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 17
Dołączył: Mar 2015
Reputacja:
0
Ja do swojej bandy wrzucam w zasadzie wszystkie mrożonki poza mięsem zwierząt stałocieplnych. Kryll (drobny i gruby), mysis,artemia, ochotka, kiełże itp. Moje papugi łykają wszystko co spotka się z taflą wody
Ale akurat mrożonki rozpuszczam w pojemniku z wodą z akwarium a potem wlewam całość.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 2,068
Liczba wątków: 149
Dołączył: Aug 2014
Reputacja:
8
Podziękowania złożone przez: