Liczba postów: 681
Liczba wątków: 22
Dołączył: Mar 2011
Reputacja:
1
Kjell Fohrman "Nie powinno się rozmrażać shrimp-mix (ani żadnego innego mrożonego pokarmu) przed wrzuceniem go do wody. Zamrożony pokarm nie szkodzi rybom, a podany w takiej postaci nie brudzi wody tak bardzo, jak rozmrożony."
Pozatym pisze o białku jajek ale w ostatecznym przepisie używa żelatyny jako substancji łączącej.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 3
Dołączył: Nov 2012
Reputacja:
1
To jak to w końcu jest?? Zawsze słyszałem, że pokarm powinien się rozmrozić i mieć temp. pokojową...
(24-12-2013, 01:06 AM)zyyys napisał(a): Kjell Fohrman "Nie powinno się rozmrażać shrimp-mix (ani żadnego innego mrożonego pokarmu) przed wrzuceniem go do wody. Zamrożony pokarm nie szkodzi rybom, a podany w takiej postaci nie brudzi wody tak bardzo, jak rozmrożony."
Dlaczego "nie powinno"? Może tylko "nie ma potrzeby"? Czy po za zabrudzeniem wody są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania? pzdr
Bolilol forever!!
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 1,758
Liczba wątków: 49
Dołączył: Jun 2012
Reputacja:
13
nie rozmrażam, i nic niepokojącego z tym związane przy zbrojnikach nie zauważyłem.
Może przy łapczywych pielęgnicach to jest wskazane, ale dla dennych pielęgnic taka kostka zanim opadnie pływa jak to lód.
"Jeśli na tej planecie istnieje magia, można ją dostrzec w wodzie..." (LOREN EISELEY)
Podziękowania złożone przez:
Pewnie że się powinno rozmrażać, a to że się nie chce komuś to już inna sprawa.
Kjell.... swoje wie, ale gdy pisał podręczniki co, jak, dlaczego? dla mnie już dawno minęły.
Każdy pokarm powinien być rozmrożony wcześniej.Nawet z tego powodu żeby wyrównać temperaturę pokarmu.Ryby to zwierzęta zmiennocieplne i każdy kontakt z dużą inną temperaturą jest pewnym szokiem.Nie demonizował bym tematu, ale lepiej jest rozmrozić nawet dla przepłukania soków które podczas topnienia zostają.
Staram się podawać czysty pokarm. Witaminy zawsze daję na końcu do mrożonek
.........za dużo ich się traci podczas rozmrażania i nawet podczas tego jak kostka pływa.
Lubię mieć 100% pewności co daję.
Pedant ze mnie akwarystyczny.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 931
Liczba wątków: 43
Dołączył: May 2012
Reputacja:
4
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 398
Liczba wątków: 10
Dołączył: Nov 2013
Reputacja:
1
Ja mrożonkę kładę na małe sitko i nad zlewem przelewam zimną wodą do momentu rozpuszczenia. 40 sekund i po sprawie
SEMPER FI
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 47
Dołączył: Jul 2012
Reputacja:
1
Zabrałem się dzisiaj do zrobienia takiego mixu i wziąłem przykład od kolegi tatakuby
100g krewetek mrożonych
Garść świeżego szpinaku
2 łyżki stołowe żelatyny w proszku.
2 saszetki witamin w proszku (vibovit dla dzieci o smaku waniliowym)
Trochę suszonego pokarmu i spiruliny w płatkach
2 żabki czosnku
Jedynie zastrzeżenia jakie mam to do rozpuszczania się w wodzie. Jedną kostkę włożyłem do szklanki i zalałem ciepłą wodą z kranu, a drugą zostawiłem na talerzu do odmarznięcia.
Ze szklanki dosłownie się roztopiło i nie nadawało się do podania. Natomiast z talerzyka podałem rybom i bez problemu wszamały. W trakcie odrywałem ręką na mniejsze kawałki.
Zobaczymy po kilku dniach dawkowania pokarmu. Karmię nim pyszczaki oraz C.Sajica i T.Meeki
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 101
Liczba wątków: 22
Dołączył: Nov 2013
Reputacja:
0
Może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Zrobiłem pokarm wg. powyższego przepisu. Przed podaniem rozmrażam go, kroją na paski i po wrzuceniu do wody zostawia strasznie dużo syfu. Część co się trzyma kupy jest zjadana przez ryby, ale co brudów zostaje w wodzie to szok.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 47
Dołączył: Jul 2012
Reputacja:
1
Jeśli piszesz o moim przepisie to ja robie w ten sposób.
Wyciągam kosteczkę na deskę, odstawiam na jakieś 5 min i jak puści lód z zamrażarki wtedy ładnie się kroi w małe kawałeczki. Zostawiam to tak jeszcze na jakieś 10 min i podaje rybom. W mgnieniu oka znika pokarm i nie zauważyłem żeby woda się jakoś specjalnie zabrudzała.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 151
Liczba wątków: 14
Dołączył: Mar 2014
Reputacja:
0
Hej
Chciałabym zrobić mix mięsny dla piskorków, razborek, bojowników oraz parosów. Ze składników myślałam nad krewetkami mrożonymi oraz jakąś morską rybą. Mixu miało by być max. 300-400 gram (nie mam aż tak wielu ryb żeby dwa kilo robić
). Jakiś pomysł?
Podziękowania złożone przez: