To i swoje trzy grosze dołożę
Nie chwaląc się, jestem mistrzynią dań na winie (co się pod rękę nawinie
), a wersji kurczaka z warzywami mam chyba na każdy dzień roku
I dziś będzie o tym
Kurczak z warzywami pod sosem beszamelowym
Należy zaopatrzyć się w:
- piersi z kurczaka
- warzywa wedle gustu (używam gotowych mieszanek mrożonych, więc to będzie taka wersja przepisu)
- lubiane przyprawy
- sos sojowy
Proporcje według uznania i potrzeb
Na początek kurczaka należy umyć i pokroić (np. w plasterki lub średniodużą kostkę). Do miski wlewam sos sojowy, wsypuję dowolną kompozycję przypraw i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam i odstawiam do lodówki na pół godziny. Co jakiś czas możena przemieszać.
Warzywa wsypuję do naczynia żaroodpornego i posypuję przyprawami. Tak wypełnione naczynie żaroodporne (odkryte!) wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na 50 *C, a po jakimś czasie podkręcam do 100 *C. Co jakiś czas mieszam, przy okazji uwalniając parę wodną z piekarnika. Kiedy woda już odparuje z warzyw, wyciągam kurczaczka z lodówki i układam warstwą na warzywach. Wstawiam do piekarnika i podkręcam atmosferę
Teraz czas na sos beszamelowy "na dwójkę"
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz (używam cytrynowego)
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Do rondelka wkładam masło i powoli rozpuszczam na małym ogniu. Wsypuję mąkę na płynne masło i mieszam trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniam i nie smażę. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlewam część mleka. Cały czas podgrzewam na małym ogniu i mieszam energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewam mleko i nadal mieszam. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiam solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z ognia. [Można dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny itp.]
Kiedy zauważę, że mięso zaczyna się ścinać wyciągam naczynie, wylewam sos na kurczaka i delikatnie odchylam od brzegów, żeby sos się tam wlał. Lekko rozluźniam dodatkowo środek
Dopiero teraz przykrywam, wstawiam znów do piekarnika i piekę ok. 1,5 h w temp. ok. 200-250 *C. Po tym czasie odkrywam i piekę nadal do momentu, aż sos się lekko przyrumieni.
Po tych dwóch godzinach w piekarniku mięso rozpływa się w ustach, a sos z gałką muszkatołową zapewnia ciekawe doznania smakowe
Jeżeli mamy zbyt dużo frakcji płynnej, powstaje coś w stylu potrawki, choć w zamiarze powinna być to raczej zapiekanka