19-12-2018, 18:38 PM
Z Twoich wypowiedzi można by wyciągnąć wniosek, że nie jesteś zwolennikiem podawania witamin.
Kwestia rozpuszczalności witamin w tłuszczach niekoniecznie musi się odnosić do sposobu podania.
Można podać witaminę rozpuszczającą się w tłuszczach (A, D, E, K) bezpośrednio do wody. Na przykład w formie nierozpuszczonego proszku, który w wodzie nie ma szans się rozpuścić.
Ale po przyswojeniu przez organizm żywy (niekiedy przez skórę (transdermalnie), niekiedy przez układ pokarmowy (per os)) witamina dostaje się do odpowiednich miejsc (np. wątroba), które zapewnią rozpuszczenie witaminy wewnątrz organizmu i co za tym idzie, rozpoczęcie działania witaminy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą się odkładać w tkankach organizmu żywego i mogą być zużywane w czasie zmniejszonej podaży witaminy. To odróżnia te witaminy od tych rozpuszczalnych w wodzie (wszystkie pozostałe witaminy, których nie wymieniłem powyżej). Te "wodne" witaminy są bardzo łatwo usuwane z organizmu żywego przez układ wydalniczy.
Mało tego: niektóre witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być podawane w formie prowitaminy (np. beta-karoten, który jest prowitaminą witaminy A). Prowitamina może się rozpuszczać w wodzie.
A czy ulotki kłamią? Nie wiem. Wolę wierzyć, że to co jest napisane na preparacie leczniczym czy na witaminie jest prawdą. Producent ponosi odpowiedzialność za zgodność tego co napisano z tym co faktycznie jest w opakowaniu.
Więc ja wierzę w ulotki przylekowe i nie szukam tam teorii spiskowej.
Kwestia rozpuszczalności witamin w tłuszczach niekoniecznie musi się odnosić do sposobu podania.
Można podać witaminę rozpuszczającą się w tłuszczach (A, D, E, K) bezpośrednio do wody. Na przykład w formie nierozpuszczonego proszku, który w wodzie nie ma szans się rozpuścić.
Ale po przyswojeniu przez organizm żywy (niekiedy przez skórę (transdermalnie), niekiedy przez układ pokarmowy (per os)) witamina dostaje się do odpowiednich miejsc (np. wątroba), które zapewnią rozpuszczenie witaminy wewnątrz organizmu i co za tym idzie, rozpoczęcie działania witaminy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą się odkładać w tkankach organizmu żywego i mogą być zużywane w czasie zmniejszonej podaży witaminy. To odróżnia te witaminy od tych rozpuszczalnych w wodzie (wszystkie pozostałe witaminy, których nie wymieniłem powyżej). Te "wodne" witaminy są bardzo łatwo usuwane z organizmu żywego przez układ wydalniczy.
Mało tego: niektóre witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być podawane w formie prowitaminy (np. beta-karoten, który jest prowitaminą witaminy A). Prowitamina może się rozpuszczać w wodzie.
A czy ulotki kłamią? Nie wiem. Wolę wierzyć, że to co jest napisane na preparacie leczniczym czy na witaminie jest prawdą. Producent ponosi odpowiedzialność za zgodność tego co napisano z tym co faktycznie jest w opakowaniu.
Więc ja wierzę w ulotki przylekowe i nie szukam tam teorii spiskowej.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Lech-u