03-12-2017, 02:18 AM
Są różne rodzaje mączek, ale nie można ich porównywać pod żadnym pozorem do MOMu. Głównym minusem jest to, że jest to prawie samo łatwo przyswajalne białko- bardzo kaloryczne. No i nie ma prawie włókna surowego(czyli substancji balastowych). Ta najtańsza, z koagulatów białkowo-tłuszczowych leci jako dodatek do karm dla bydła, drobiu i trzody chlewnej. Do mieszanek paszowych dla ryb średnio się nadaje.
Jednakże nie można mówić o niej jako niepożądanym składniku mieszanek, bo jest to jeden z najlepszych źródeł białka- na jej podstawie robi się karmy o FCR mniejszym od 1. Oczywiście niedobory innych związków należy potem zbilansować dodatkami w paszy.
Rybimi fastfoodami są głównie mączki roślinne(wysoko węglowodanowe mączki sojowe!) i mięso zwierząt stałocieplnych.
P.S.
Co do Twojego porównania to... mączce rybnej bliżej do kawałka mięsa, a "whole meal" do parówki. Whole meal to leci wszystko, jak do parówki- płetwy, wnętrzności etc.
Jednakże nie można mówić o niej jako niepożądanym składniku mieszanek, bo jest to jeden z najlepszych źródeł białka- na jej podstawie robi się karmy o FCR mniejszym od 1. Oczywiście niedobory innych związków należy potem zbilansować dodatkami w paszy.
Rybimi fastfoodami są głównie mączki roślinne(wysoko węglowodanowe mączki sojowe!) i mięso zwierząt stałocieplnych.
P.S.
Co do Twojego porównania to... mączce rybnej bliżej do kawałka mięsa, a "whole meal" do parówki. Whole meal to leci wszystko, jak do parówki- płetwy, wnętrzności etc.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz