04-01-2014, 20:19 PM
Witam Obżarciuchy
Dzisiaj przedstawię dwa przepisy. Pierwszy to będzie Tarta z porem , boczkiem i kozim serem , a drugie danie to wymysł mojej wyobraźni podczas zbierania grzybów , czyli "Karkówka z prawdziwkami w sosie cebulowym" mniam mniam.
Tarta z porem i kozim serem.
Składniki:
- jeden por duży lub dwa małe
- kozi ser
-surowy boczek
-trzy jajka
-mąka 200g
-masło 100g
-mleko 100 ml
-20dag żółtego sera
-śmietanka 30%
-śmietana 18% dwie łyżki
-sól
Ciasto:
Oddzielamy jedno żółtko od białka. Wysypujemy mąkę dajemy żółtko , do tego trzy łyżki śmietany 18% , szczypta soli i gnieciemy
Ciasto do woreczka i schładzamy w lodówce.
Można kupić kruche ciasto w markecie Ale to by było za łatwe
Por kroimy w szersza kosteczkę i smażymy na maśle. Natomist boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy bez tłuszczu aż będzie mocno zarumieniony.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowywujemy na około 5mm.
Następnie mieszamy mleko , śmietankę , dwa jajka starty żółty ser i szczyptę soli.
Bierzemy wystudzoną podsmażona porę i układamy na cieście , a na nią podsmażony boczek. Zalewamy nasza zalewą i układamy na wierzchu pokrojony w kostkę ser kozi.
Wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wygląda tak:
Karkówka z prawdziwkami w sosie cebulowym.
Składniki:
-80 dag karkówki bez kości
- Prawdziwki ( mogą być pieczarki ) ja robiłem na 10 osób więc zmieszałem prawdziwki z pieczarkami.
-Zupa cebulowa KNORR
-masło
-cebula czerwona i zwykła
-natka pietruszki
-ser żółty
Kroimy karkówke na bardzo cienkie plasterki , następnie smażymy na maśle wcześniej soląc i pieprząc ją. Smażymy na dość dużym ogniu.
Grzyby również obsmażamy na maśle soląc je podczas smażenia.
Ser trzemy na tarce.
Rozrabiamy zupę z wodą. Ja nie dawałem tyle wody ile jest napisane na opakowaniu , tylko połowę. Wtedy sos jest gęstszy (można dodać kilka łyżek śmietany)
Następnie układamy wszystko jak lasagne.
Karkówka na nią grzyby na nie ser na ser cebula a na cebulę pietruszka i tak dwa razy. I to wszystko zalewamy zupą cebulową.
Wszystko wędruje do pieca na 1-1.5 godziny.
SMACZNEGO
Dzisiaj przedstawię dwa przepisy. Pierwszy to będzie Tarta z porem , boczkiem i kozim serem , a drugie danie to wymysł mojej wyobraźni podczas zbierania grzybów , czyli "Karkówka z prawdziwkami w sosie cebulowym" mniam mniam.
Tarta z porem i kozim serem.
Składniki:
- jeden por duży lub dwa małe
- kozi ser
-surowy boczek
-trzy jajka
-mąka 200g
-masło 100g
-mleko 100 ml
-20dag żółtego sera
-śmietanka 30%
-śmietana 18% dwie łyżki
-sól
Ciasto:
Oddzielamy jedno żółtko od białka. Wysypujemy mąkę dajemy żółtko , do tego trzy łyżki śmietany 18% , szczypta soli i gnieciemy
Ciasto do woreczka i schładzamy w lodówce.
Można kupić kruche ciasto w markecie Ale to by było za łatwe
Por kroimy w szersza kosteczkę i smażymy na maśle. Natomist boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy bez tłuszczu aż będzie mocno zarumieniony.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowywujemy na około 5mm.
Następnie mieszamy mleko , śmietankę , dwa jajka starty żółty ser i szczyptę soli.
Bierzemy wystudzoną podsmażona porę i układamy na cieście , a na nią podsmażony boczek. Zalewamy nasza zalewą i układamy na wierzchu pokrojony w kostkę ser kozi.
Wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wygląda tak:
Karkówka z prawdziwkami w sosie cebulowym.
Składniki:
-80 dag karkówki bez kości
- Prawdziwki ( mogą być pieczarki ) ja robiłem na 10 osób więc zmieszałem prawdziwki z pieczarkami.
-Zupa cebulowa KNORR
-masło
-cebula czerwona i zwykła
-natka pietruszki
-ser żółty
Kroimy karkówke na bardzo cienkie plasterki , następnie smażymy na maśle wcześniej soląc i pieprząc ją. Smażymy na dość dużym ogniu.
Grzyby również obsmażamy na maśle soląc je podczas smażenia.
Ser trzemy na tarce.
Rozrabiamy zupę z wodą. Ja nie dawałem tyle wody ile jest napisane na opakowaniu , tylko połowę. Wtedy sos jest gęstszy (można dodać kilka łyżek śmietany)
Następnie układamy wszystko jak lasagne.
Karkówka na nią grzyby na nie ser na ser cebula a na cebulę pietruszka i tak dwa razy. I to wszystko zalewamy zupą cebulową.
Wszystko wędruje do pieca na 1-1.5 godziny.
SMACZNEGO