31-03-2013, 13:44 PM
Sernik z rosą
Sernik wg przepisu mamy Julcia, w trochę zmodyfikowanej wersji dla czarownic
CIASTO:
2,5 szkl. mąki pszennej (do 3 szklanek)
3 żółtka (białka pozostawić)
1 kostka masła
0.5 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki do pieczenia
To wszystko zagnieść. Wyłożyć blachę po brzegi ciastem. Uprzednio wysmarować ją masłem.
MASA SEROWA:
1 kg sera (do 1,5 kg) Może być ser gotowy z pudełek, wtedy sernik jest lżejszy, albo ser tradycyjny i wtedy mielimy go dwa razy.
3 całe jajka
1 szklanka cukru (do 1,5 szkl.)
0,5 szkl. oleju
2 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy (suchy) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
rodzynki namoczone wg uznania
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać ser i po trochu dolewać olej, mleko, budyń, sok z cytryny, cukier waniliowy rodzynki. Najwygodniej miksować. Wlać na blachę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut (170°C z termoobiegiem, 190°C bez termo)
Pod koniec czasu pieczenia ubijamy pianę z pozostawionych 3 białek i pod koniec ubijania dodajemy 0,5 szklanki cukru. Wysuwamy ciasto i dajemy pianę na wierzch i pieczemy jeszcze około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu. Ważne, by piana nie zrobiła się ciemna a była lekko zrumieniona, wręcz blada.
Sernik zostawiamy do wystygnięcia. Na pianie pojawiają się piękne kropelki rosy ( cukru).
SMACZNEGO Życzymy