27-03-2013, 19:30 PM
Pizza
Przepis na 2 placki ok. 23cm. Ciasto będzie takie nie za cienkie i nie za grube.
Ciasto na pizzę.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
ok. 6-10 łyżek oliwy
sól
cukier
Wykonanie:
Na początek przygotowuje się w szklance mleko z wodą (całość musi być ciepła) i wrzuca się do tego pokruszone drożdże. Odstawia się to na 10min. W tym czasie sypie się do miski mąkę, trochę soli, cukru oraz polewa oliwą. Można dać do smaku również oregano, bazylię, pieprz i paprykę słodką. Następnie wlewa się do miski przygotowane wcześniej drożdże i należy dobrze ugnieść ciasto. Jak się będzie za bardzo lepić do rąk, to trzeba dosypać troszku mąki. Jeśli będzie za suche, wystarczy dolać kapkę ciepłej wody lub mleka. Ugniecione ciasto odstawia się na pół godziny w misce przykrytej ręcznikiem czy inną szmatką.
Pozostałe czynności:
Czekając aż ciasto wyrośnie można na początku zająć się zrobieniem sosu. Ja robię albo klasyczny pomidorowy albo sos śmietanowy. Nie używa się keczupu jako sos, bo to profanacja Po zrobieniu sosu czas na krojenie innych składników. Kiedy ciasto wyrośnie, trzeba je przekroić na pół, rozwałkować na 2 placki, które trzeba dobrze ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowane ciasto najpierw nakłada się sos, potem utarty ser a następnie pozostałe składniki. Ja lubię na koniec wszystko delikatnie dodatkowo obsypać startym serem. Pizze piekę na folii teflonowej przez 15-20min w temperaturze 200-220'C.
Ja dziś robiłam dwie różne pizze:
1. ser gouda, ser mozarella, ser camembert, sos śmietanowy, pieczarki, szynka, ananas, papryka czerwona.
2. ser gouda, ser mozarella, ser camembert, sos śmietanowy, pieczarki, kiełbasa salami, papryka czerwona, pomidor.
Fotorelacja zrobiona kalkulatorem O.o
Micha z mąką i resztą ferajny:
Ugniecione ciacho:
Ciacho troszku urosło:
Składniki :
Uformowane i nadziane placki:
Pizze na surowo:
Pizze po upieczeniu:
Przepis na 2 placki ok. 23cm. Ciasto będzie takie nie za cienkie i nie za grube.
Ciasto na pizzę.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
ok. 6-10 łyżek oliwy
sól
cukier
Wykonanie:
Na początek przygotowuje się w szklance mleko z wodą (całość musi być ciepła) i wrzuca się do tego pokruszone drożdże. Odstawia się to na 10min. W tym czasie sypie się do miski mąkę, trochę soli, cukru oraz polewa oliwą. Można dać do smaku również oregano, bazylię, pieprz i paprykę słodką. Następnie wlewa się do miski przygotowane wcześniej drożdże i należy dobrze ugnieść ciasto. Jak się będzie za bardzo lepić do rąk, to trzeba dosypać troszku mąki. Jeśli będzie za suche, wystarczy dolać kapkę ciepłej wody lub mleka. Ugniecione ciasto odstawia się na pół godziny w misce przykrytej ręcznikiem czy inną szmatką.
Pozostałe czynności:
Czekając aż ciasto wyrośnie można na początku zająć się zrobieniem sosu. Ja robię albo klasyczny pomidorowy albo sos śmietanowy. Nie używa się keczupu jako sos, bo to profanacja Po zrobieniu sosu czas na krojenie innych składników. Kiedy ciasto wyrośnie, trzeba je przekroić na pół, rozwałkować na 2 placki, które trzeba dobrze ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowane ciasto najpierw nakłada się sos, potem utarty ser a następnie pozostałe składniki. Ja lubię na koniec wszystko delikatnie dodatkowo obsypać startym serem. Pizze piekę na folii teflonowej przez 15-20min w temperaturze 200-220'C.
Ja dziś robiłam dwie różne pizze:
1. ser gouda, ser mozarella, ser camembert, sos śmietanowy, pieczarki, szynka, ananas, papryka czerwona.
2. ser gouda, ser mozarella, ser camembert, sos śmietanowy, pieczarki, kiełbasa salami, papryka czerwona, pomidor.
Fotorelacja zrobiona kalkulatorem O.o
Micha z mąką i resztą ferajny:
Ugniecione ciacho:
Ciacho troszku urosło:
Składniki :
Uformowane i nadziane placki:
Pizze na surowo:
Pizze po upieczeniu: