17-02-2013, 00:04 AM
To i ja się podepnę
Klasyka Polskiej Kuchni czyli Żeberka duszone z liśćmi lubczyku
1 kg żeberek wieprzowych
- 0,8 kg cebuli białej
- kostka smalcu
- bulion drobiowy
- lubczyk świeży (opcjonalnie suszony)
- liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól i pieprz.
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy solą. Tak zamarynowane powinny poleżeć sobie noc w lodówce. Po marynowaniu rozgrzewamy w gęsiarce lub dużym garnczku smalec (musi się wręcz z niego dymić) i obsmażamy na nim mocno żeberka. Kiedy mięso się zrumieni, wrzucamy cebule pokrojoną w piórka i przesmażamy na złoto razem z mięsem. Całość zalewamy bulionem, trochę ponad poziom cebuli i mięsa. Wrzucamy liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Po godzinie duszenia dorzucamy lubczyk. Kiedy mięso odchodzi od kości, doprawiamy powstały przy duszeniu sos solą i pieprzem.
Porada: jeśli sos nie jest gęsty, nie używajmy żadnej mąki, wystarczy rozgrzać maksymalnie teflonową patelnie i wylać na nią sos spod żeberek, temperatura patelki sprawi, że sos szybko odparuję wodę.
Podawać możemy z kaszą gryczaną lub jaglaną lub pieczonymi ziemniakami.
Voilà
Klasyka Polskiej Kuchni czyli Żeberka duszone z liśćmi lubczyku
1 kg żeberek wieprzowych
- 0,8 kg cebuli białej
- kostka smalcu
- bulion drobiowy
- lubczyk świeży (opcjonalnie suszony)
- liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól i pieprz.
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy solą. Tak zamarynowane powinny poleżeć sobie noc w lodówce. Po marynowaniu rozgrzewamy w gęsiarce lub dużym garnczku smalec (musi się wręcz z niego dymić) i obsmażamy na nim mocno żeberka. Kiedy mięso się zrumieni, wrzucamy cebule pokrojoną w piórka i przesmażamy na złoto razem z mięsem. Całość zalewamy bulionem, trochę ponad poziom cebuli i mięsa. Wrzucamy liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Po godzinie duszenia dorzucamy lubczyk. Kiedy mięso odchodzi od kości, doprawiamy powstały przy duszeniu sos solą i pieprzem.
Porada: jeśli sos nie jest gęsty, nie używajmy żadnej mąki, wystarczy rozgrzać maksymalnie teflonową patelnie i wylać na nią sos spod żeberek, temperatura patelki sprawi, że sos szybko odparuję wodę.
Podawać możemy z kaszą gryczaną lub jaglaną lub pieczonymi ziemniakami.
Voilà