20-01-2013, 21:06 PM
Warzywa z piekarnika z sosem mascarpone, czyli jak uwieść mięsożerce
SKŁADNIKI:
Warzywa w ilości dobranej do naszego apetytu i wielkości/ilości płyt w piekarniku
Standardowo robimy z Rusty na 2 płytach: na pierwszej ziemniaki, na drugiej pozostałe warzywa. Jest to sprawdzona metoda, gdyż ziemniaki potrzebują więcej czasu na dojście. Co zatem potrzebujemy:
ziemniaki
brokuł/brokuły
pieczarki
papryka zielona lub inne kolory
cebula
eksperymentalnie inne warzywa: cukinia, kabaczek, marchew , czyli czym chata bogata...
serek mascarpone
zioła wszelakie
czosnek granulowany
sól
pieprz mielony
papryka ostra i słodka mielona
olej
vegeta
śmietana słodka 12-18% 150 ml
PRZYGOTOWANIE
Myjemy warzywa i kroimy w formy przedstawione na zdjęciu (ziemniaki w mundurkach!!! w osobnej misce, gdyż trafią na osobną blachę)
Warzywa i ziemniaki oblewamy olejem <na oko> aby przyczepiły się zioła wszelakie oraz vegeta, którymi obsypujemy zawartości obu misek. Do ziemniaków dodajemy granulowany czosnek. Mieszamy za pomocą palma manus
Ziemniaki trafiają na pierwszą płytę a warzywa na drugą:
Do piekarnika wstawiamy ziemniaki i dopiero wtedy ustawiamy na opcję "Super Grill" czyli 280 °C <mocne przypiekanie od góry>. Tu już zależnie od piekarnika - jak się zarumienią ziemniaki ładnie to płytę z nimi przekładamy na najniższy poziom a na jej miejsce wkładamy płytę z warzywami. I dopiero jak warzywa zrobią się rumiane to zmieniamy opcję w piekarniku na termoobieg czyli 180 °C. Pieczemy około 15 minut. Tu musicie sami dojść do wprawy, gdyż każda kuchenka jest inna, tak jak każde akwarium
W tym czasie na patelnie wlewamy słodką śmietanę i dajemy serek mascarpone <zawsze podjadam i obrywam od Rusty po łapach > Przyprawiamy pieprzem, vegetą i ziołami wszelakimi. Podgrzewamy do rozpuszczenia całości, mieszamy.
Gdy warzywa i ziemniaki są gotowe, dajemy słuszne porcje na talerze i polewamy sosem mascarpone.
Mam wielki sentyment do tego dania. To pierwszy obiad, którym Magda mnie poczęstowała. Jeśli nie jemy tych warzyw w tygodniu, to czegoś nam brakuje Polecam, jest przepyszne, zdrowe i możemy komponować z dowolnymi warzywami, dowolnie komponować zioła. Jak znacie swoje piekarniki, to jest to pyszna alternatywa na obiad bez mięsa.
SMACZNEGO ŻYCZYMY
a ja spadam zjeść salami na kolację - Killi