07-01-2013, 14:27 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2013, 14:32 PM przez Robert M..)
Szczerze polecam. Mnie najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień po zrobieniu http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepis...57172.html. Na zimno, ale ogólnie pychota
Nie wiem ale link sie źle kopiuje stąd wklejam przepis
Łosoś teriyaki
Jedna porcja tego łososia, to zdecydowanie za mało! Dlatego podane tu proporcje pozwalają przygotować danie dla 4 osób.
Składniki:
700g fileta z łososia, grubego na min 3cm (z przedniej części a nie z ogona)
300g imbiru
100g szczypioru
200g maki ziemniaczanej
2 soczyste cytryny
2 limonki
100ml sosu sojowego ciemnego
80ml białej wódki
80ml mirin
100ml miodu
50ml oleju rzepakowy
300g ryżu basmati
Przygotowanie:
Z ryby wyjmujemy starannie ości, kroimy ją w kostkę 3 na 3 cm i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Imbir kroimy na zapałki 1x1 mm długości 3-4 cm.
Szczypior kroimy w kawałki 3-4 cm
Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania miodu tak, by stał się płynny. Następnie dodajemy do niego: sos sojowy, białą wódkę, mirin, oraz wyciśnięty sok z cytryn i limonek.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy imbir, który podgrzewamy 3 minuty, aż się zarumieni. Następnie imbir odsuwamy na brzeg patelni, tak by pośrodku położyć na niej łososia. Całość od razu zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż łosoś „oblepiony” będzie sosem ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez 1-2 min. Na tym etapie, łosoś powinien być lekko niedosmażony w środku.
Na chwile przed końcem smażenia dodajemy szczypiorek.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 2 minuty (po tym czasie powinien być równomiernie dosmażony).
Podajemy z ugotowanym ryżem, lub sałatką z julienne z rzepy daikon w lekkiej zalewie sojowej (2 łyżki wody, łyżka soja sosu, łyżeczka miodu) z prażonym sezamem.
Marta
Nie wiem ale link sie źle kopiuje stąd wklejam przepis
Łosoś teriyaki
Jedna porcja tego łososia, to zdecydowanie za mało! Dlatego podane tu proporcje pozwalają przygotować danie dla 4 osób.
Składniki:
700g fileta z łososia, grubego na min 3cm (z przedniej części a nie z ogona)
300g imbiru
100g szczypioru
200g maki ziemniaczanej
2 soczyste cytryny
2 limonki
100ml sosu sojowego ciemnego
80ml białej wódki
80ml mirin
100ml miodu
50ml oleju rzepakowy
300g ryżu basmati
Przygotowanie:
Z ryby wyjmujemy starannie ości, kroimy ją w kostkę 3 na 3 cm i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Imbir kroimy na zapałki 1x1 mm długości 3-4 cm.
Szczypior kroimy w kawałki 3-4 cm
Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania miodu tak, by stał się płynny. Następnie dodajemy do niego: sos sojowy, białą wódkę, mirin, oraz wyciśnięty sok z cytryn i limonek.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy imbir, który podgrzewamy 3 minuty, aż się zarumieni. Następnie imbir odsuwamy na brzeg patelni, tak by pośrodku położyć na niej łososia. Całość od razu zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż łosoś „oblepiony” będzie sosem ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez 1-2 min. Na tym etapie, łosoś powinien być lekko niedosmażony w środku.
Na chwile przed końcem smażenia dodajemy szczypiorek.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 2 minuty (po tym czasie powinien być równomiernie dosmażony).
Podajemy z ugotowanym ryżem, lub sałatką z julienne z rzepy daikon w lekkiej zalewie sojowej (2 łyżki wody, łyżka soja sosu, łyżeczka miodu) z prażonym sezamem.
Marta