08-10-2012, 23:14 PM
Dżem z gumijagód
SKŁADNIKI:
2 kg winogrona <tu czerwone ogrodowe, czyli gumijagody >
0,5 kg cukru
1 kg gruszek
1 kg jabłek <tu malinowe>
2 torebki żel-mixu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce <duże oczka>.
Winogrona oderwać od gałązek i umyć, włożyć do garnka i lekko zgnieść, podgrzewać na małym ogniu, aż się zagotują. Gotować 5 minut. Dosypać cukier i gotować 10 minut na małym ogniu, mieszając. Dodać starte jabłka i gruszki, zagotować i pogotować na małym ogniu przez 30-40 minut często mieszając. Dodać żel-mixy i gotować mieszając jeszcze 5 minut. Gorący dżem przełożyć do słoików i od razu zakręcać słoiki i odwracać do góry dnem aby się zassały.
Smak i kolor fantastycznie oddają dobroć tego pomysłu. Z Rusty zajadamy się i haftujemy , a co, to Marta miała okazję zobaczyć, w podziękowaniu za fantastyczny przepis na schab, który dziś zrobiliśmy i zostało na jutro jeszcze Był tak dobry, że Rusty po raz pierwszy od 1993 roku jadła wieprzowinę, to chyba najlepsza rekomendacja tego przepisu z 23-07-2012 PALCE LIZAĆ