Wiewiórkowa Zupa z Soczewicy
Składniki podstawowe:
Do przygotowania owej zupy niezbędni są:
Oposek szt. 1 - w celach rozweselania pozostałego stada
Wiewiórka szt. 1 - autorka przepisu i główna sprawczyni tego dzieła
Niedźwiedź szt. 1 - Tania Siła Robocza i Łajza projektu
Pozostałe składniki:
soczewica - 400 g.
cebula - 1 duża
papryka zielona - 3 szt.
pomidor - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
suszone pomidory - garść
papryczki chilli - 2 szt.
oliwa z oliwek
oregano
sól
cebula - 1 duża
papryka zielona - 3 szt.
pomidor - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
suszone pomidory - garść
papryczki chilli - 2 szt.
oliwa z oliwek
oregano
sól
Przygotowanie
Szukamy soczewicy Do tego najlepiej nadaje się miejscowy Łajza. Prosimy go o zakup, tego podstawowego produktu. Odbieramy telefon smutnego Łajzy, który oświadcza, że w drugim już sklepie, nie ma soczewicy ale się nie poddaje i szuka dalej Wpuszczamy go do domu i w progu oświadcza: "Nie mają nigdzie soczewicy". Chcąc pocieszyć go, proponujemy kawę i... przypadkiem znajdujemy 3 paczki soczewicy . Mina Niedźwiedzia - Łajzy bezcenna .
Gdy już stwierdzamy, że mamy wszystko, przygotowujemy patelnię i garnek. Kroimy zielone papryki w kostkę a Niedźwiedź kroi cebule, również w kosteczkę - sprawdzamy czy taki twardziel - oczywiscie wywiązuje się z tego zadania znakomicie. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy paprykę, po kilku minutach dodajemy cebulę oraz 3 pokrojone ząbki czosnku , które także przygotowała Nasza TSR (Tania Siła Robocza). Dodajemy pomidora bez skórki, pokrojonego w większą kostkę, oraz sypiemy odrobinę oregano do smaku.
Gdy już stwierdzamy, że mamy wszystko, przygotowujemy patelnię i garnek. Kroimy zielone papryki w kostkę a Niedźwiedź kroi cebule, również w kosteczkę - sprawdzamy czy taki twardziel - oczywiscie wywiązuje się z tego zadania znakomicie. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy paprykę, po kilku minutach dodajemy cebulę oraz 3 pokrojone ząbki czosnku , które także przygotowała Nasza TSR (Tania Siła Robocza). Dodajemy pomidora bez skórki, pokrojonego w większą kostkę, oraz sypiemy odrobinę oregano do smaku.
W garnku gotujemy soczewicę (woda solona) z garścią suszonych pomidorów, dwoma papryczkami chilli i
garstką oregano.
garstką oregano.
Gdy papryka i cebula będą miękkie, postępujemy jak na zdjęciu
Całość gotujemy (można podlewać wodą RO, gdy widzimy jej brak) do osiągnięcia przez soczewicę właściwego GH Test wykonujemy, otwierając paszczę Łajzy i zapodajemy odpowiednią porcję gorącej soczewicy - test nr 2 na Twardziela
Normalni ludzie wyjmują papryczki chilli po gotowaniu i wyrzucają, ale Łajza chciał pokazać jaki Twardziel i poprosił na talerz . Zupę podajemy lekko schłodzoną
Smacznego życzą Rusty i Killi