05-07-2017, 20:12 PM
Jedna żona drugiej żonie obiecała, to ja wstawiam
Sałatka TABBOULEH Z BOBEM
SKŁADNIKI (na taką ilość jaka była na PCW)
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
2 szklanki ugotowanego bulguru (kasza)
4 ogórki gruntowe
500 g pomidorków koktajlowych
2 dymki (młoda cebula ze szczypiorkiem)
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
pęczek posiekanej mięty
3 łyżki posiekanego estragonu (świeżego, ale można go pominąć)
Spora garść posiekanej bazylii
10 łyżek oliwy extra vergine
6 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i po przestudzeniu obrać,. Bulgur ugotować i ostudzić.
Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, większe pomidory obrać i pokroić w kosteczkę. Dymkę i czerwoną cebulę posiekać. Oderwać listki natki i posiekać, wymieszać z posiekanymi miętą, estragonem i bazylią, włożyć do salaterki.
Dodać oliwę, sok z cytryny i miód lub syrop klonowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać bulgur i warzywa, delikatnie przemieszać. Można dodatkowo posypać pokruszoną lub posiekaną fetą.
Sałatka TABBOULEH Z BOBEM
SKŁADNIKI (na taką ilość jaka była na PCW)
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
2 szklanki ugotowanego bulguru (kasza)
4 ogórki gruntowe
500 g pomidorków koktajlowych
2 dymki (młoda cebula ze szczypiorkiem)
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
pęczek posiekanej mięty
3 łyżki posiekanego estragonu (świeżego, ale można go pominąć)
Spora garść posiekanej bazylii
10 łyżek oliwy extra vergine
6 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i po przestudzeniu obrać,. Bulgur ugotować i ostudzić.
Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, większe pomidory obrać i pokroić w kosteczkę. Dymkę i czerwoną cebulę posiekać. Oderwać listki natki i posiekać, wymieszać z posiekanymi miętą, estragonem i bazylią, włożyć do salaterki.
Dodać oliwę, sok z cytryny i miód lub syrop klonowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać bulgur i warzywa, delikatnie przemieszać. Można dodatkowo posypać pokruszoną lub posiekaną fetą.
pozdrawiam
Andrzej
Andrzej