18-01-2021, 22:57 PM
Tak, między innymi to miałem na myśli. Ale generalnie jedzenie i efekty jego przemiany przez ryby i bakterie wpływa na przewodność. Nie tylko rozgrzebanie filtrów i ewentualny wzrost azotu, ale to mogło mieć kluczowe znaczenie.
Weź garść piachu i wsyp do 0,2l wody i do 1l wody. Zawierając podobną ilość substancji rozpuszczalnych, większe stężenie będzie w 0,2l, więc to, że tu się podniosło do 170, nie oznacza, że piasek nie wpływa na wodę. Na pewno wpływa, bo się podniosło. Jak zmierzysz inne parametry, to sprawdzisz, czy akurat i jak bardzo na pH i twardości.
A kamienie z podobnego źródła nie zawsze mają ten sam skład.
Bo zazwyczaj mierzymy RO, więc im czystsze, mające mniej jonów, to łatwiej wodę zakwasić, bo mniej jest buforu zasadowego w wodzie albo całkowicie go się pozbyliśmy.
Poza tym niektóre ryby żyją w wodzie kwaśnej, ale o niewielkiej ilości pozostałych jonów, przez co woda ma niską przewodność.
Weź garść piachu i wsyp do 0,2l wody i do 1l wody. Zawierając podobną ilość substancji rozpuszczalnych, większe stężenie będzie w 0,2l, więc to, że tu się podniosło do 170, nie oznacza, że piasek nie wpływa na wodę. Na pewno wpływa, bo się podniosło. Jak zmierzysz inne parametry, to sprawdzisz, czy akurat i jak bardzo na pH i twardości.
A kamienie z podobnego źródła nie zawsze mają ten sam skład.
Bo zazwyczaj mierzymy RO, więc im czystsze, mające mniej jonów, to łatwiej wodę zakwasić, bo mniej jest buforu zasadowego w wodzie albo całkowicie go się pozbyliśmy.
Poza tym niektóre ryby żyją w wodzie kwaśnej, ale o niewielkiej ilości pozostałych jonów, przez co woda ma niską przewodność.