27-09-2016, 11:19 AM
Parametry Malawi nie są ogólnie znane ludziom. Przyjęły się slogany, ze skoro pH jest wysokie to twardość musi być duża. A na dodatek jak ktoś ma w kranie z pH 7,6 to i tak często podnosi do ponad 8 a robi się to poprzez jeszcze większe zatwardzenie wody. Różnica polega też na tym, ze rybom z Malawi to nie przeszkadza. No i tak się utarło i zostało. Tu jeszcze jeden element gra rolę. Ważniejsze jest to aby parametry były stałe więc lepiej żeby były jakie są bez wahań niż robić idealne ze skokami. Przez to niewiele osób wie, ze np w Malawi woda nie powinna przekraczać pH 8 bo niektóre wkłady przestają działać a twardości mieć na poziomie GH ok 4-5 a KH 6-7. DLatego ja robię Malawi z wody RO/Di + sole + bufer i jest idealnie a ryby w siódmym niebie. Na dodatek robiąc z soli mam dokładnie pierwiastki tak jak trzeba a na dodatek bez fosforu i krzemu.