21-07-2012, 14:12 PM
Wróćmy do tematu
Jaja w zalewie
12 jajek, litr wody, 3 czubate łyżki soli, 2 chilli, gałązka tymianku, mała cebula, 2 liście laurowe, łyżeczka kminku.
Jaja gotujemy na twardo i zostawiamy w zimnej wodzie.
Gotujemy litr wody z solą, chilli, tymiankiem, przekrojoną na pół cebulką, liśćmi laurowymi i kminkiem. Gotować 10 minut pod przykryciem.
Jajka lekko obtłuc, włożyć do słoika i zalać chłodnym! wywarem. Wstawiamy do lodówki. Po 2/3 dniach gotowe. Świetnie smakują z musztardą i świeżym chlebem z masłem i kieliszkiem dobrej, zimnej wody RO o mocy 40%
Warto zalać jajka w ładnym słoju - jest to świetny prezent, ewentualnie ładnie wygląda na stole
Jest też wariant z łyżka soli i łyżka pieprzu, ale do tego już czysta woda RO pasuje
Jaja w zalewie
12 jajek, litr wody, 3 czubate łyżki soli, 2 chilli, gałązka tymianku, mała cebula, 2 liście laurowe, łyżeczka kminku.
Jaja gotujemy na twardo i zostawiamy w zimnej wodzie.
Gotujemy litr wody z solą, chilli, tymiankiem, przekrojoną na pół cebulką, liśćmi laurowymi i kminkiem. Gotować 10 minut pod przykryciem.
Jajka lekko obtłuc, włożyć do słoika i zalać chłodnym! wywarem. Wstawiamy do lodówki. Po 2/3 dniach gotowe. Świetnie smakują z musztardą i świeżym chlebem z masłem i kieliszkiem dobrej, zimnej wody RO o mocy 40%
Warto zalać jajka w ładnym słoju - jest to świetny prezent, ewentualnie ładnie wygląda na stole
Jest też wariant z łyżka soli i łyżka pieprzu, ale do tego już czysta woda RO pasuje