20-01-2022, 15:29 PM
Proste, rośliny używają żelaza wyłącznie dwuwartościowego(Fe2+), i nie jest ono jakoś spektakularnie przyswajalne(bardzo zależne od pH, obecności innych jonów). Dlatego "wolne" jony Fe2+ są słabo przyswajalne i podaje się żelazo w formie chelatów.
W wodzie, przy dostępie tlenu, większość żelaza występuje w postaci jonów trójwartościowych(Fe3+). Redukcja do żelaza Fe2+ może zajść głównie w warunkach beztlenowych, przy odpowiednim potencjale elektrochemicznym. Zachodzi to przykładowo w głębokich strefach beztlenowych.
Bez zapewnienia specjalistycznych warunków będzie dochodziło do akumulacji Fe3+, dlatego tak ważne jest używanie wody odżelazionej.
W wodzie, przy dostępie tlenu, większość żelaza występuje w postaci jonów trójwartościowych(Fe3+). Redukcja do żelaza Fe2+ może zajść głównie w warunkach beztlenowych, przy odpowiednim potencjale elektrochemicznym. Zachodzi to przykładowo w głębokich strefach beztlenowych.
Bez zapewnienia specjalistycznych warunków będzie dochodziło do akumulacji Fe3+, dlatego tak ważne jest używanie wody odżelazionej.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz