25-06-2012, 18:16 PM
(25-06-2012, 12:42 PM)K-Pon napisał(a): Parametry hodowli:Ja dawałem radę bez żadnych podmian wody, jedynie dolewka. Nawet jak woda mętniała(pierwotniaki) to artemia to odfiltrowała, ważne było wtedy duże napowietrzanie wody. Rosnące plechy glonów wyłapywały nadmiar metabolitów. Zasolenie standardowe, 2%-5%.
- zbiornik 1 m3, napełniony w 70 % (głębokość maksymalna 40 cm)
- zasolenie (zapomniałem zapytać , ale się poprawię)
- porcja startowa Artemii 10 łyżek stołowych jaj
- ciągła praca napowietrzacza (najmniejszy z Atman'owskich)
- ciągle naświetlenie - żarówka energooszczędna 11W 20cm nad taflą wody
- temp. wody 23 st. C, w lecie 26-30 st. C
- codziennie karmi "zieloną wodą" - 2 butelki 1,5l (stale ma kilka butelek na parapecie okna mocno nasłonecznionego), oczywiście przed karmieniem ściąga możliwie najmniejszy wylęg robiąc miejsce na papu w zbiorniku
- co tydzień podmianka 50 l wody na odstany kranowit + sól kamienna + soda, jeżeli się zapomni to hodowla delikatnie mówiąc mocno woni (obumiera w tempie ekspresowym)
(25-06-2012, 13:46 PM)SabreUr napisał(a): Pytanie o wodę - nie chodzi mi o chów w RO, bo to niemożliwe, ale czy lać wodę z kranu (która może zawierać w moim przypadku np. śladowe ilości Cu - dla niektórych organizmów zabójcza) czy RO a potem ją zatwardzać, mineralizować i solić.
Spotkałem się z wypowiedziami, że hodowla o zróżnicowanej piramidzie wiekowej jest stabilniejsza, ale cięższa w rozpoczęciu - dlaczego? Nie wiem, jak zwykle "ktoś to napisał".
Pytania związane z gatunkiem mają dla mnie sens, bo wszędzie się pisze o A. salina, a o A. franciscana nigdy nie słyszałem
Co do podawania, tu też są różne opinie - według niektórych wystarczy pobrać z solanką a potem rozcieńczyć, według niektórych wypłukać maksymalną ilość soli. I znowu niektórzy podają, że trzeba mieć specjalne sitko, bo cedzenie przez chustkę może spowodować się dostanie się jej strzępków przy podawaniu do organizmu narybku i w konsekwencji śmierć. Znowu jest to informacja, którą ktoś podał komuś kiedyś przy piwie. A tu chcę się upewnić, zwłaszcza, że hodowlę artemii muszę założyć na wczoraj. Skoro powstał temat, to dlaczego nie ma on zawierać informacji (sprawdzonych przez speców, nie "szpeców") podstawowych?
A wpis K-Pona pojawił się kiedy ja jeszcze pisałem swojego posta, a na kilka z moich pytań podaje odpowiedź.
Co do wody, najlepsza by była faktycznie odpowiednio preparowana woda RO, ale na nasze warunki starczy kranówa. Jeżeli ktoś nie ma instalacji miedzianej w domu to nie musi się niczego obawiać.
Maćku, gatunek artemii bardzo często masz napisany na opakowaniu(oczywiście, mówimy tu o poważnych "producentach" artemii, a nie o Sera czy innych).
Co do skarmiania- nie trzeba mieć żadnego sitka. Kup najdrobniejsze filtry do kawy- są wystarczające.
Membe, naupliusy artemii są lepsze od skorupiaków planktonowych czy larw owadów. Zawierają znacznie więcej białka i są łatwiej strawne(brak chityny).
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz