(23-06-2012, 08:44 AM)trofek napisał(a): Baryancistrusy należą do wszystkożerców, więc ich dietę stanowią zarówno pokarmy roślinne jak i mięsne. Czytałem informacje, że po rodzaju i wielkości uzębienia można wywnioskować, że w naturze podstawę ich wyżywienia stanowi "Aufwuchs".
Tak, te zbrojniki "szlifują" kamienie i korzenie z nagromadzonej tam floro-fauny (czyli szeroko rozumiane "glony" z żyjątkami tam mieszkającymi). Natomiast nie polecane dla nich jest zwykłe mięsko, tzw ciężkostrawne ..(serca, kurczak itp). Ale np swoim "glonkom" podaję, ale rzadko, rozgotowaną szyjkę kurczaka (bez skóry).
Uwielbiają plasterki cukinii (ze skórką), gruntowe ogórki (bez sk.), kabaczek, melon arbuz. Najlepiej jak wszystko z plantacji ekologicznej lub własnego ogrodu. Warzyw mocno nawożonych nie ruszą..lub odchorują (wzdęcia).
Moim smakuję gotowana brukselka (plasterki) i młody bób (łuskany).
Podstawa to mix krewetkowy:
Porcja 1kg.
Pół na pół krewetki i dodatek warzywny (mrożone: 1.szpinak albo 2.bukiet warzyw albo 3.swoje brukselka z bobem albo 4.groszek zielony). Wybieramy jeden z ww dodatków (co pewien czas zmiana i obserwacja co smakuje najbardziej- u mnie nr.1 i 3). Mielimy 1 raz i łączymy dodając:
- vibowit 1 torebka
- spirulina (np z apteki -tania) 5ml
- 1 ząbek czosnku posiekany b.drobno
- można dodać 1 żółtko ścięte
- 50g żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
Mielimy 2 raz i wkładamy do woreczków foliowych formując coś na kształt tabliczki czekolady (tępą stroną noża wzdłuż i w poprzek woreczka) o grubości 0.5cm i wkładamy do zamrażalnika. Łatwo potem podzielić taką zamrożoną tabliczkę.
Zamiast krewetek można dać lub zmieszać z krewetkami chude mięso ryb (np mintaj).
Te zbrojniki nie pogardzą papryką słodką, kiwi. Najlepiej dawać młode produkty, ze starszych usuwamy pestki, myjemy i obciążamy, aby zatonęło w akwarium (np na widelczyk). Lekko podgotowane kalafior, brokuły, brukselka, marchewka. Sparzone liście sałaty, szpinaku (dla narybku zwłaszcza polecane, po wstępnym zasiedleniu się w nich planktonu (w osobnym zbiorniku). Po za sezonem korzystamy z mrożonek np bukiet zimowy.
Smacznego życzę temu pięknemu osobnikowi!
ps:dla lubiących "glonki" fajne zdjęcia:
http://www.auburn.edu/academic/science_m...index.html