Odpowiedz 
Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
17-04-2018, 16:11 PM
Post: #51
Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
Jeśli się nie zapowietrzy to zadziała normalnie. A jeśli się zapowietrzy to przyda się odpowiednio policzona komora pompy która uniemożliwi przelanie akwarium woda z sumpa.

250tka
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17-04-2018, 18:32 PM
Post: #52
RE: Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
(17-04-2018 07:08 AM)jaciek napisał(a):  Osobiscie nie umialbym w spokoju wyjechac na wakacje i zostawic zbiornik z takim wynalazkiem. A co jesli no pod nieobecnosc wlasciciela zabraknie chwilowo pradu w zbiorniku i opadnie poziom wody? Wtedy chyba pudlo nie zassa jej ponownie po wlaczeniu napiecia?

Czy to pompa czy sump dłuższy brak prądu to problem. U siebie to "załatwiłem" - inverter plus akumulatory stare samochodowe i na 24H mam zasilanie. Do tego sump musi mieć odpowietrzacz na wylocie.

"Jeśli na tej planecie istnieje magia, można ją dostrzec w wodzie..." (LOREN EISELEY)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17-04-2018, 20:02 PM
Post: #53
RE: Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
Tylko pytanie co to znczy dluzszy? Ja jestem zalogowany na pge dystrybucja i przychodza mi maile z kilkudniowym uprzedzeniem w jakie dni, w jakich godzinach i miejscach bedzie wylaczany prad. Dlatego zawsze dzien wczesniej nie karmilem ryb i na nastepny dzien ryby smialo wytrzymywaly po10h bez pradu (nigdy nie wylaczali na dluzej). Zero dodatkowego napowietrzania. Sump tak policzony zeby pomiescil nadmiar wody i wystartowal po wlaczeniu pradu- zreszta jak wszystkie moje sumpy. A ryby jak wiadomo zawsze plywaly u mnie duze 50-100cm. Jedynie w akwarium z plaszczkami na ten czas podpinalem napowietrzacze azoo (chyba 40zl sztuka) takie na baterie ktore super bujaly naprawde duze (fi15cm) kamienie napowietrzajace wytrzymujac dwa dni na bateriach
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
17-04-2018, 21:20 PM
Post: #54
RE: Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
(17-04-2018 18:32 PM)novi napisał(a):  Do tego sump musi mieć odpowietrzacz na wylocie.

Co konkretnie masz na myśli bo brzmi tajemniczo.

250tka
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
18-04-2018, 07:38 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2018 07:39 AM przez novi.)
Post: #55
RE: Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
(17-04-2018 21:20 PM)tuptuś napisał(a):  
(17-04-2018 18:32 PM)novi napisał(a):  Do tego sump musi mieć odpowietrzacz na wylocie.

Co konkretnie masz na myśli bo brzmi tajemniczo.
Kiedyś już pisałem:
https://cichlidae.pl/showthread.php?tid=...z#pid99701

chodzi o to, że jak nie ma prądu pompa w sumpie się zatrzymuje a woda zchodzi z akwa - przez rurę wylotową z sumpa z tzw deszczownicą - i jak nie ma odpowietrzacza to u mnie schodzi ponad 60L aż odkryją się dziurki w rurze/deszczownicy, która u mnie jest nieco poniżej poziomu wody w akwa bo nie lubiłem tego chlupotu. Jak jest powyżej poziomu to odpow. nie trzeba.

"Jeśli na tej planecie istnieje magia, można ją dostrzec w wodzie..." (LOREN EISELEY)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
18-04-2018, 09:01 AM
Post: #56
Filtracja zbiornika 1340l 3.2x0.6x0.7m
Tajemniczo brzmiało a to zwykle zbyt głębokie umiejscowienie wylotu
Ale domyślam się ze priorytetem była cisza?
Patent "na dziurkę" rozwiązuje ten problem. Można zrobić ją już w kominie wtedy nie spływa woda z rur jeśli są długie.

250tka
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Ogłoszenia budowlane Warszawa Katalogseo24.pl Linki - SEO 24 Katalog SEO Katalog seo Katalog stron GREEN Katalog SEO seo katalog Polski Akwa Ranking Web Hosting By Arvixe