• Witamy na forum akwarystycznym,
  • poświęconym wyłącznie najpiękniejszym
  • i najciekawszym rybom jakimi są pielęgnice.
  • Tylko tu porozmawiasz o pielęgnicach
  • z każdego zakątka świata,
  • znajdziesz ciekawe informacje,
  • uzyskasz pomoc ekspertów
  • i prawdziwych pasjonatów.
  • Pokaż swoje akwaria
  • i trzymane w nich pielęgnice.
  • Dziel się własnymi doświadczeniami.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Title: Czosnek

#1
Weider napisał w wątku o "Hikari":
"Kiedyś karmiłem tylko suchym bez namaczania, dyski i inne, nic się nie działo, teraz namaczam w czosnku głównie dlatego aby poprawić odporność na pasożyty czy choroby i odzywić, to jest w zasadzie chyba jedyny powód".
Chciałbym aplikować rybom naturalny sok z czosnku. Jakie są Wasze praktyki w tym zakresie?
Pozdrawiam,
Darek
[-] Post dator otrzymał 1 polubień od:
  • Stan
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#2
Trochę praktyki ze świata, tak żeby nie być gołosłownym ;-)

Post napisany przez Sadielynn
http://www.aquariumadvice.com/forums/f11...86447.html

Post napisany przez alexmuw
http://www.monsterfishkeepers.com/forums...lic-Xtreme

Tutaj jest wykaz płynów czosnkowych i pod spodem opinie.
http://www.marinedepot.com/Garlic_Additi...AG-ct.html

Jak będzie potrzeba więcej to poszukam.

Jutro spróbuję dać świeży czosnek, ząbek zetrę, i dam łyżkę stołową wody z akwa czy RO, musi być rozcieńczone bo czosnek w zbyt silnym stężeniu może działać drażniąco na układ pokarmowy.
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#3
Ja podaje czosnek wlasnej produkcji, z dzialki na ktorej nie daje chemii do niczego, jedynie nawoz od ptactwa ktore trzymam latem i kompost. Rosnie swietnie wszystko. Wracajac do czosnku. Tre go na papke blenderem, rozcienczam RO i mocze granulat. Od ponad 8 lat dodaje go jako skladnik pokarmu wlasnej produkcji dla mych ryb, ktore, tu uprzedze pytania, nie sa pielegnicami. Znajomy z Neapolu podaje czosnek granulowany, mnie jakos nie przekonal, ale patrzac na jego wielkopletwy i bojowniki wygrywajace konkursy, nie mozna powiedziec, ze popelnia blad. Kiedys podalem czosnek swierszczom, jadly i karmilem nimi buszowce, ale to stare dzieje.
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#4
OK, czyli wykonuję następujące czynności:
1. miażdżę małą główkę czosnku,
2. do otrzymanego soku dolewam łyżkę stołową wody,
3. w powyższym roztworze namaczam suchy granulat.
Z jaką częstotliwością mogę serwować tak przygotowany granulat? Czy każdy czosnek, np. chiński, ma zbliżone właściwości lecznicze/bakteriobójcze? Czy dla bardzo młodych ryb taka karma też będzie korzystna dla ich kondycji? Czy są gatunki, rodzaje ryb, którym nie powinno się tak urozmaicać menu?
Pozdrawiam,
Darek
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#5
ad1-Jeden ząbek nie główkę.
ad2-łyżkę lub dwie, zależy ile granulatu masz do namoczenia.
ad3-tak suchutki.
Swoim rybom garlic guard daję 5-6 dni, ze 2 dni przerwy (żeby jednak żołądka nie przeciążyć) i znów, podobno najlepiej działa kuracja długotrwała.
Najlepszy czosnek jest z własnego ogródka, ale swoje działanie zawsze będzie miał.
Dla jednomiesięcznych severum i są znacznie większe po 3 tygodniach i opuchlizna brzucha znikła niemalże całkowicie.
Dokarmianie czosnkiem przyszło chyba z morskich akwariów, nie słyszałem żeby ktoś załatwił/zabił czosnkiem rybę, być może jeśli dostanie się kawałek czosnku do żołądka to może narobić biedy, tak samo jak u człowieka kawałek czosnku podrażnia ściany żołądka. Więc trzeba dobrze odcedzić i powinno być super.

Dlatego ja kupiłem w płynie i mam to z głowy, oczywiście jest już rozcieńczony i gotowy do zalewania.
Miałem zrobić miksturę ale jakoś czasu mi zeszło i nie zrobiłem, znajdę czasu na zabawę to zrobię.
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#6
Zrobiłem dzisiaj "sok" z czosnku, dałem dwa dość duże ząbki i rozgniotłem je w prasce, wrzuciłem do blendera i miksowałem na najwyższych obrotach.
Po dodaniu 4 łyżek wody "sok" wydawał mi się za mocny, dodałem w sumie 10 łyżek stołowych RO, zmiksowałem, odcedziłem na sitku z watą akwarystyczną (jak do filtrów) i wycisnąłem, reszta do kosza. Zlałem do butelki po garlic guard i namoczyłem przed chwilą pierwszą porcję granulatu, zobaczymy co się będzie działo.
Czas przygotowania w sumie może 10min pracy włącznie z myciem sprzętu.

EDIT:
Wcinają jak zawsze, żadnych oznak żeby było coś nie tak, po nasączeniu hikari nie było już czuć w ogóle czosnku, widocznie stężenie jest za małe bo po nasączaniu garlic guard było czuć czosnkiem, następnym razem zrobię mocniejsze.
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#7
Dzięki Weider za szczegółową relację. Jak zmienisz proporcję czosnku do wody, opisz, na jaką się zdecydowałeś i "co na to ryby"Big Grin.
Pozdrawiam,
Darek
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#8
Czy na pewno takie szybkie odcedzanie resztek czosnku to dobry pomysł? Może musi to trochę postać, żeby było "czuć" Smile
Pozdrawiam,
Adam
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#9
(04-01-2012, 03:37 AM)dator napisał(a): Z jaką częstotliwością mogę serwować tak przygotowany granulat? Czy każdy czosnek, np. chiński, ma zbliżone właściwości lecznicze/bakteriobójcze?

z tego co mi wiadomo to nie. Polski najlepszy. Swoją drogą naszła mnie myśl jaki czosnek dodaje do mrożonej ochotki IT? ;-)
Pozdrawiam
Artur
http://akwapasja.pl/
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
#10
Granulat. Czytalem w jakims wydawnictwie naukowym, w Farmerze chyba, ale glowy nie daje, o tym jak wypada nasz czosnek(polski,wegierski) chinski i wlasnej produkcji bez chemii. Wlasny wypad naj naj a w chinskim tyle pierwiastkow i sztucznosci, ze rece opadly. Pamietajmy, ze nam zabek i pierwiastki tam zawarte szkodza adekwatnie do wagi i stezenia. Taka rybka swoja masa - sami rozumiecie. Wlasny czosnek.
Ja bym na dluzej zostawil czosnek do sciekania. Mala prasa bylaby b. przydatna.
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
  


Skocz do:


Browsing: 1 gości