Odpowiedz 
CW – obsada nieistniejącego zbiornika
30-03-2017, 10:21 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2017 10:42 AM przez caveman.)
Post: #21
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
Przeglądałem forum pod kątem filtracji w podobnych zbiornikach i z tego co widzę akwaria dla apisto do 450l lecą na kubłach. Nie planuję żadnych dużych ryb, tylko pielęgniczki + jakies ławico - rozpraszacze, więc chyba niepotrzebna mi wydajność sumpa.

Nie liczyłem tego dokładnie, ale myślę, że koszt sumpa, wiercenia, wklejenia komina, hudrauliki, wkładów i pompy przekroczy koszt mocnego kubła.

A po trzecie akwarium będzie stało w piwnico-parterze i chcę zminimalizować straty ciepła. Wydaje mi się, że sump będzie wymagał dodatkowego ogrzewania.

Także mimo zalet sumpa chyba zostanę przy kubełku Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-03-2017, 17:46 PM
Post: #22
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
Jak będzie ustawione akwarium?
Pod ściana, w rogu czy na środku pokoju?

250tka
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-03-2017, 19:21 PM
Post: #23
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
Prawdopodobnie pod ścianą... Póki co pomieszczenie jest puste, więc pole manewru mam nieograniczone.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-03-2017, 19:29 PM
Post: #24
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
W sumpie mógłbyś zrobić tarliskowe dla Apisto. Big Grin I mówię całkiem serio!

Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum Angel

Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 12 gatunków ryb, z czego pielęgnic 7

pozdrawiam, Łukasz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-03-2017, 19:30 PM
Post: #25
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
Unimax 700 powinien wystarczyć 8-) (chyba że należysz do bractwa anty-Aquael). Ja mam najmniejszego U. 150 w 63 l i U. 500 w 200 l i są super.
Odpowiedz cytując ten post
30-03-2017, 20:28 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2017 20:33 PM przez caveman.)
Post: #26
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
No dobra... a zakładając, że byłby sump. Jaka powinna być jego pojemność i jaka pompa do niego? Koszt samego akwarium to około 800zł (poprawka: raczej <1000zł) - jeszcze nie wiem, gdzie będę zamawiać. Orientuje się ktoś z was ile trzeba dopłacić do komina z hydrauliką? Jeśli w cenie kubła można mieć sump (w co wątpię Smile ), to czemu nie...
A wracając do filtrów - o unimaxach słyszałem dużo dobrego, ale sam jestem zadowolony z jbl i pewnie to byłby mój wybór.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-03-2017, 20:57 PM
Post: #27
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
(30-03-2017 20:28 PM)caveman napisał(a):  No dobra... a zakładając, że byłby sump. Jaka powinna być jego pojemność i jaka pompa do niego? Koszt samego akwarium to około 800zł (poprawka: raczej <1000zł) - jeszcze nie wiem, gdzie będę zamawiać. Orientuje się ktoś z was ile trzeba dopłacić do komina z hydrauliką? Jeśli w cenie kubła można mieć sump (w co wątpię Smile ), to czemu nie...
A wracając do filtrów - o unimaxach słyszałem dużo dobrego, ale sam jestem zadowolony z jbl i pewnie to byłby mój wybór.

Na temat unimaxa mogę napiac jedno - po 2/3 miesiącach pracy w szkle pobór po w 100w /h i u mnie to był jego koniec
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-03-2017, 00:49 AM
Post: #28
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
(30-03-2017 19:21 PM)caveman napisał(a):  Prawdopodobnie pod ścianą... Póki co pomieszczenie jest puste, więc pole manewru mam nieograniczone.
Można postawić bania prostopadle do ściany i zrobić na wzór baniakow morskich. Na środku na 2/3 długości robisz nasyp z kamieni. Daje ci to dużo większe pole do popisu bo wydluzasz jakby linie brzegowa. Więcej miejsca na rewiry.


Talknięte z tapka.

250tka
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-03-2017, 07:55 AM
Post: #29
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
Kamieni nie będzie. Chcę mieć jak najniższe PH i twadości, a przy tym przejrzystą wodę (lekko "słomkową"). Czyli odpada torfianka - garbniki będą tylko z korzeni i tego, co wrzucę na dno. Obawiam się, że kamienie będą zatwardzać wodę.

Tylko piach, korzenie, liście i sporo roślin. Zastanawiam się jeszcze czy nie podnieść akwarium do tych 60cm i nie zrobić części nadwodnej.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-03-2017, 08:07 AM
Post: #30
RE: CW – obsada nieistniejącego zbiornika
A ja sie zapytam po co sump lub kubeł? 
Nie lepiej zabudować tylne narożniki gąbką do tego dwie turbinki i po problemie. 
Sam osobiście teraz odpaliłem swoją 450-tkę z taka filtracją i jestem zadowolony.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Ogłoszenia budowlane Warszawa Katalogseo24.pl Linki - SEO 24 Katalog SEO Katalog seo Katalog stron GREEN Katalog SEO seo katalog Polski Akwa Ranking Web Hosting By Arvixe