24-06-2012, 16:18 PM
Zainspirowany pogaduchami na SB postanowiłem stworzyć Kulinarny wątek zbiorczy
Proszę wszystkich chętnych o przedstawianie swoich ulubionych przepisów kulinarnych, bo przecież "Nie samą akwarystyką człowiek żyje "
Myślę, że idealnym na rozpoczęcie wątku będzie przepis znaleziony wieki temu w sieci ale mocno zmodyfikowany. Poniekąd związany z Naszym hobby, choć nie polecam zastosowania jako składnik naszych podopiecznych
Proszę o numerację przepisów w celu szybkiego komentowania itp.
1. Ryby marynowane w sosie pomidorowym (z dedykacja dla Zgreda alias Killifish) :
Składniki:
- Dowolne ryby słodkowodne, polecam zastosowanie małych ryb lub tych bardziej ościstych (karaś, płoć, kleń, krąp, jaź, leszcz, szczupak itd.)
- przyprawa do ryb (polecam z gotowych [i]Marynata PREMIUM z sola morską firmy Knorr lub Marynata do ryb z cytryną i koperkiem też f. Knorr) wedle uznania
- oliwa lub olej (polecam oliwę z oliwek lub Olej Kujawski)
- mąka pszenna (ilość zależna od ilości ryb)
- zalewa (składniki na ok. 10 słoików od dżemu zalanej ryby): 1 litr wody, 250 ml. octu, 2 małe koncentraty pomidorowe, 1/4 szklanki cukru, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 2 łyżeczki od herbaty soli kuchennej, 2 goździki do smaku, czerwona duża papryka, zółta duża papryka, duża cebula
Wykonanie:
0) szykujemy słoiki dokładnie je myjąc ciepłą wodą, jeżeli używamy detergentów, płukany wielokrotnie, wycieramy ręcznikiem o dokładnie suszymy gwint, to samo tyczy się zakrętek
1) ryby sprawić (obrać z łusek, wypatroszyć, odciąć głowy, płetwy, dokładnie umyć), marynatę zmieszać z oliwą lub olejem (na 1 kg ryb 4 łyżeczki marynaty wymieszać z ok 50 ml oleju/oliwy) i nanieść na cała powierzchnię ryb, tak przygotowane ryby odłożyć w chłodne miejsce na ok 40 minut
2) teraz przygotowujemy zalewę:
warzywa kroimy w drobna kostkę i wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i gotujemy tak ok 10 min. od wrzenia, oczywiście co jakiś czas mieszając,
3) po "odstaniu" ryby można bezpośrednio smażyć na rozgrzanej patelni, ja jednak najpierw obtaczam je w samej mące pszennej i dopiero obsmażam,
4) ryby obieramy z najgrubszych ości jeszcze ciepłe, ja robię to 2-3 minuty po obsmażeniu ostatniej porcji, wówczas ości łatwo odchodzą,
5) pakujemy ryby do wcześniej przygotowanych słoików, nie za ciasno (nie ugniatamy), tak do 3/4 wysokości słoja,
6) jeżeli zalewa zdążyła wystygnąć podgrzewamy ją do wrzenia i taką zalewamy słoiki pozostawiając 1cm luzu od gwintu,
7) zakręcamy szybko słoiki zaraz po zalaniu i pasteryzujemy przez ok 45 min. w dużym garnku (na dno warto dać tetrowa pieluszkę, oczywiście nieużywaną lub jakąś ściereczkę kuchenną by słoiki nie brzęczały o dno), wrząca woda powinna sięgać prawie pod nakrętki słoików (warto mieć słoiki jednej wysokości)
8) teraz najtrudniejsze ... odstawiamy słoiki na co najmniej 10 dni !!! Po tym czasie docenicie, że warto było czekać [/i]
Życzę smacznego !!!
W mojej książeczce kucharskiej mam ponad 300 przepisów (dania, przetwory, wypieki, nalewki, drinki, wina itd.). Większość mojego autorstwa lub bazujące na przepisach Moich Babć, Mamy , Ciotek - ogółem Rodziny (również Mężczyzn)
Kolejne wkrótce
Zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami (mogą być sprawdzone znalezione w sieci, książkach itd.).
Proszę wszystkich chętnych o przedstawianie swoich ulubionych przepisów kulinarnych, bo przecież "Nie samą akwarystyką człowiek żyje "
Myślę, że idealnym na rozpoczęcie wątku będzie przepis znaleziony wieki temu w sieci ale mocno zmodyfikowany. Poniekąd związany z Naszym hobby, choć nie polecam zastosowania jako składnik naszych podopiecznych
Proszę o numerację przepisów w celu szybkiego komentowania itp.
1. Ryby marynowane w sosie pomidorowym (z dedykacja dla Zgreda alias Killifish) :
Składniki:
- Dowolne ryby słodkowodne, polecam zastosowanie małych ryb lub tych bardziej ościstych (karaś, płoć, kleń, krąp, jaź, leszcz, szczupak itd.)
- przyprawa do ryb (polecam z gotowych [i]Marynata PREMIUM z sola morską firmy Knorr lub Marynata do ryb z cytryną i koperkiem też f. Knorr) wedle uznania
- oliwa lub olej (polecam oliwę z oliwek lub Olej Kujawski)
- mąka pszenna (ilość zależna od ilości ryb)
- zalewa (składniki na ok. 10 słoików od dżemu zalanej ryby): 1 litr wody, 250 ml. octu, 2 małe koncentraty pomidorowe, 1/4 szklanki cukru, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 2 łyżeczki od herbaty soli kuchennej, 2 goździki do smaku, czerwona duża papryka, zółta duża papryka, duża cebula
Wykonanie:
0) szykujemy słoiki dokładnie je myjąc ciepłą wodą, jeżeli używamy detergentów, płukany wielokrotnie, wycieramy ręcznikiem o dokładnie suszymy gwint, to samo tyczy się zakrętek
1) ryby sprawić (obrać z łusek, wypatroszyć, odciąć głowy, płetwy, dokładnie umyć), marynatę zmieszać z oliwą lub olejem (na 1 kg ryb 4 łyżeczki marynaty wymieszać z ok 50 ml oleju/oliwy) i nanieść na cała powierzchnię ryb, tak przygotowane ryby odłożyć w chłodne miejsce na ok 40 minut
2) teraz przygotowujemy zalewę:
warzywa kroimy w drobna kostkę i wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i gotujemy tak ok 10 min. od wrzenia, oczywiście co jakiś czas mieszając,
3) po "odstaniu" ryby można bezpośrednio smażyć na rozgrzanej patelni, ja jednak najpierw obtaczam je w samej mące pszennej i dopiero obsmażam,
4) ryby obieramy z najgrubszych ości jeszcze ciepłe, ja robię to 2-3 minuty po obsmażeniu ostatniej porcji, wówczas ości łatwo odchodzą,
5) pakujemy ryby do wcześniej przygotowanych słoików, nie za ciasno (nie ugniatamy), tak do 3/4 wysokości słoja,
6) jeżeli zalewa zdążyła wystygnąć podgrzewamy ją do wrzenia i taką zalewamy słoiki pozostawiając 1cm luzu od gwintu,
7) zakręcamy szybko słoiki zaraz po zalaniu i pasteryzujemy przez ok 45 min. w dużym garnku (na dno warto dać tetrowa pieluszkę, oczywiście nieużywaną lub jakąś ściereczkę kuchenną by słoiki nie brzęczały o dno), wrząca woda powinna sięgać prawie pod nakrętki słoików (warto mieć słoiki jednej wysokości)
8) teraz najtrudniejsze ... odstawiamy słoiki na co najmniej 10 dni !!! Po tym czasie docenicie, że warto było czekać [/i]
Życzę smacznego !!!
W mojej książeczce kucharskiej mam ponad 300 przepisów (dania, przetwory, wypieki, nalewki, drinki, wina itd.). Większość mojego autorstwa lub bazujące na przepisach Moich Babć, Mamy , Ciotek - ogółem Rodziny (również Mężczyzn)
Kolejne wkrótce
Zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami (mogą być sprawdzone znalezione w sieci, książkach itd.).
Apisto"walnięty"
Jest: (A: 156 208 218)
Było: (A: 0 (megastoma) 52 80 87 89 100 101 105 106 110 120 122 126 148 159 163 164 174 175 180 182 183 186 188 189 190 198 200 204 207 208 209 211 218 227 231 234 243)
Jest: (A: 156 208 218)
Było: (A: 0 (megastoma) 52 80 87 89 100 101 105 106 110 120 122 126 148 159 163 164 174 175 180 182 183 186 188 189 190 198 200 204 207 208 209 211 218 227 231 234 243)