10-02-2021, 08:24 AM
(07-02-2021, 22:18 PM)HOLSON napisał(a):(07-02-2021, 19:14 PM)Papja napisał(a): Jest skuteczna metoda, długie wygotowanieJeżeli mamy korzeń 170cm to raczej lipa
Można go wygotować w beczce/garze na pół wysokości na dwa razy, po pierwszym gotowaniu obrócić.
Wyprażenie w piekarniku też powinno zadzaiałać jeśli masz znajomego z odpowiednio dużym piecem (pizzeria?).
Albo zostawić korzeń w baniaku, zalać całość 10% roztworem wybielacza (byle nie tego gęstego, bo się pieni jak głupi), zostawić na cały dzień z pracującym filtrem a potem wymoczyć go dłuuugo w wannie, żeby oddał to co wsiąknęło. Przy okazji w ten sposób zdezynfekuje się też cały sprzęt (w tym węże od filtra), sam baniak i kamienie. Piasek i złoże biologiczne do wymiany bo to łatwo zastąpić. Potem jeszcze tylko posypać dno solą, zakleić taśmą wszystkie otwory żeby wyciągnęła tyle wilgoci ile się da i baniak wyjałowiony.