23-10-2020, 18:04 PM
Zgadza się, tak jak Łukasz napisał te "cukry" lub alkohol mogą namieszać (chodzi min. o denitryfikację i bakterie beztlenowe). Wiem o takich przypadkach w morszczyźnie, ale nie wiem jak to dokładnie jest w słodkowodnym. Dlatego ja zawsze polecam prostotę w funkcjonowaniu np. systemu filtracyjnego. Osobiście nie używam żadnych preparatów na klarowność wody i innych dodatków. Rozumiem też, że masz biotop bardziej bogaty w materię organiczną i tu mogą być problemy. Może trzeba się trochę tej materii pozbyć? Fakt, ryby kopiąc zwiększają zanieczyszczenie filtra i to też jest czasami przyczyną "zakwitów" ale tak się dzieje jak bakterie nie ogarniają tego wszystkiego.
Dziękuję za miło słowo o książce .
PS.
Widzę że jesteś z Nowego Sącza. We wrześniu tam balowałem na naszym spotkaniu klubowym w Gadziarni w Nowym Sączu a później w Rytrze. Piękne widoki i spokój
Dziękuję za miło słowo o książce .
PS.
Widzę że jesteś z Nowego Sącza. We wrześniu tam balowałem na naszym spotkaniu klubowym w Gadziarni w Nowym Sączu a później w Rytrze. Piękne widoki i spokój