(07-05-2020, 22:31 PM)adams2121 napisał(a): Zrób sobie sump na boku szkła. Jak Hamburga tyle że ze szkła.Skoro już mam 240 cm to trochę mi szkoda miejsca na sumpa w środku bo mi zabierze sporo długości. Co najmniej 3 komory po min 10÷15 cm to mniej o 30÷45 cm . Poza tym szkło musiał bym wklejać na stałe a nie chce za bardzo. Gąbkę nawet bez prowadnic wcisnę między przednia i tylną szybę. Kolejna sprawa to przelew do sumpa. Teraz plan jest na 40 cm wody.... a co jak mi się coś odwidzi i będę chciał zalać baniak po brzegi ? Sporo czytałem o sumpach i hamburgach. Pierwotnie byłem za sumpem , ale na klasyczny nie mam miejsca pod a teraz też obok akwarium. Obsługa kubełka mnie męczy, dlatego chce postawić na hamburga. Jako, że nigdy go nie miałem potrzebuję rady jakiej gąbki stosować, jak dobrać pompę i czy dac jakieś dodatkowe media za gąbką. Pewnie skończy się tak, że mój pomysł z wylotami wody przetestuje w praktyce i się okaże czy ruch wody jest ok czy za maly albo za duży.
520 l - CA - P. panamensis + A. nanolutea + X. helleri Rio Jalapa
Fishhotel :
144 l - WA -A. thomasi F1
144 l - WA - P. kribensis "Lokunje" F1
144 l - CA - T. socolofi + P. salvatoris
96 l - WA - zbieranina
54 l - WA - N. transvestitus
+ Miejsce na coś nowego