10-01-2019, 14:08 PM
Cytat:Przy wyliczeniach dot. mieszania torfianki z innymi źródłami wody, czy do odczytywania parametrów torfianki tak w ogóle? Bo nie jestem pewien, czy złapałem sens.Przy wyliczaniu mieszanki torfianki z inną wodą.
Cytat:Kwasy przerobią węglany - chodzi o mieszanie wody o różnych twardościach? Czy konsekwentne zakwaszanie wody (szyszkami, dolewkami torfianki, samym torfem w zbiorniku) też będę zbijał twardości?
Torfianka może mieć wysoką przewodność - może, czy będzie miała? Może uda mi się zmierzyć przewodność mojego przesączu, ale jeśli to nie ma wątpliwości, to nie będę nawet podejmował próby...
Ponadto - uzyskują spadek KH za pomocą torfianki będę w stanie manipulować Ph tak jak przy dowolnym innym źródle miękkiej wody, czy to jest tak, że odczytam ładny wynik, ale inne jony poza wapiennymi o których piszesz powodują, że mam wodę która ładnie wygląda przy mierzeniu testem ale dalej jest do dupy?
Kwasy(organiczne, z torfianki, w tym przypadku) reagują z węglanami odpowiedzialnymi za KH(bufor). Spadek pH nastąpi dopiero w momencie, kiedy tych kwasów będzie w przewadze i zaczną reagować z wodą. Tworzą się wtedy jony(H3O-), które odpowiadają za spadek pH.
Jest to niestety trochę skomplikowane, w skrócie(tl:dr) kwasu musi być więcej niż węglanów by mogło dojść do spadku pH.
Przewodność to przewodność, a twardość to twardość, to co niedawno wałkowaliśmy.
Znika Ci twardość węglanowa wody, bo tworzą się sole wapnia i magnezu. Te sole mogą hydrolizować(czyli rozpuszczać się w wodzie do jonów), a jeśli są one w postaci jonowej to przewodzą prąd- mają wpływ na przewodność.
Czy torfianka ma, będzie miała czy nie będzie miała wysokiej przewodności nikt Ci nie stwierdzi na odległość. Musisz zbadać wodę jak przereaguje z torfem. Dodatkowo im wyższe GH Ci zostanie tym większa przewodność wody będzie.
Dodatkowo musisz pamiętać, że kwasy organiczne i garbniki bywają nietrwałe, więc będzie ich ubywać z biegiem czasu. Więc kwasowość takiej torfianki sama w sobie będzie maleć.
Z wodą RO jest trochę inaczej, bo jej kwasowość jest zależna wyłącznie od ilości CO2 rozpuszczonego w niej(tworzy się kwas węglowy). Nie ma buforu, więc nie ma "utraty" kwasu na reakcje z węglanami.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz