• Witamy na forum akwarystycznym,
  • poświęconym wyłącznie najpiękniejszym
  • i najciekawszym rybom jakimi są pielęgnice.
  • Tylko tu porozmawiasz o pielęgnicach
  • z każdego zakątka świata,
  • znajdziesz ciekawe informacje,
  • uzyskasz pomoc ekspertów
  • i prawdziwych pasjonatów.
  • Pokaż swoje akwaria
  • i trzymane w nich pielęgnice.
  • Dziel się własnymi doświadczeniami.
Witaj! Logowanie Rejestracja


Title: Mięso zwierząt.

#1
Exclamation 
Przytoczę fragment książki "Pielęgnice - moja pasja" (s. 34), wydanej pod redakcją Ada Koningsa, dot. karmienia ryb mięsem zwierząt ciepłokrwistych. W mojej ocenie, jest to temat kluczowy w żywieniu pielęgnic z uwagi na nadal silne środowisko akwarystów stosujące w diecie swoich podopiecznych np. wątrobę i/lub serce wołowe/indycze.
"Ryby są zwierzętami zimnokrwistymi (pojkilotermicznymi). Używają one tłuszczu zarówno jako źródła, jak i rezerwy energii. Miejsca odkładania tłuszczu rozmieszczone są w wielu częściach ich ciała. Ponieważ ryby są zimnokrwiste, co oznacza, że temperatura ich ciała waha się w zależności od ciepłoty środowiska, ich specjalizacja doprowadziła do tego, że maja one kwasy tłuszczowe o niskiej temperaturze topnienia. Zjawisko takie zapobiega tężeniu tłuszczów w niskich temperaturach. Zwierzęta ciepłokrwiste (w tym także czowiek) magazynują kwasy tłuszczowe o wysokiej temperaturze topnienia. Ponieważ ryby nie potrafią zasymilować tłuszczu ze zwierząt ciepłokrwistych tak dobrze, jak robią to z tłuszczami pochodzącymi od zwierząt zimnokrwistych, gromadzony on jest w ich wątrobie. Na podstawie badań przeprowadzonych na łasosiach udowodniono, że w porównianiu z osobnikami karmionymi rybami te, którym podawano produkty pochodzące od ssaków (zwierząt ciepłokrwistych), wykazują ogromne nasilenie degeneracji wątroby. Serce wołowe i jakiekolwiek inne rodzaje mięsa pochodzące od zwierząt ciepłokrwistych są więc wyjątkowo szkodliwe dla ryb.
Ryby przystosowane są do pokarmu oferowanego im przez środowisko naturalne. Z wyjątkiem, być może, piranii z Ameryki Południowej, rzadko trafia się im do jedzenia zmielone serce wołowe; nie podawajcie więc swoim rybom tego całkowicie nienaturalnego "pokarmu". Niestety, tłuszcze pochodzące od zwierząt ciepłokrwistych często są obecne także w wielu rodzajach pokarmów suchych. Używane są one bowiem nierzadko jako wypełniacz lub substancja wiążąca. Jeśli pragniemy wyświadczyć naszym pielęgnicom przysługę, nie podawajmy im pokarmu, do którego dodane zostały tłuszcze pochodzące od zwierząt ciepłokrwistych. Dobrej jakości pokarm suchy jest zrobiony z ryb lub bezkregowców wodnych, a jako wypełnienie i substancję wiążącą zastosowano w nim olej roślinny. Większość pokarmków suchych ma skład wypisany na opakowaniu. Szukajmy odpowiedniej karmy!".
Pozdrawiam,
Darek
 
Odpowiedz
Podziękowania złożone przez:
  


Wiadomości w tym wątku
Mięso zwierząt. - przez dator - 16-10-2011, 21:51 PM
RE: Mięso zwierząt. - przez Ruki - 16-10-2011, 22:05 PM
RE: Mięso zwierząt. - przez Greek - 14-02-2016, 16:45 PM
RE: Mięso zwierząt. - przez Ruki - 15-02-2016, 12:41 PM
RE: Mięso zwierząt. - przez Ramirez Dolores - 12-03-2017, 00:31 AM
Mięso zwierząt. - przez tuptuś - 12-03-2017, 00:32 AM
RE: Mięso zwierząt. - przez Ramirez Dolores - 12-03-2017, 00:33 AM
RE: Mięso zwierząt. - przez Mesjah - 12-03-2017, 01:02 AM
RE: Mięso zwierząt. - przez Ramirez Dolores - 12-03-2017, 01:15 AM

Skocz do:


Browsing: 1 gości