Dzięki Kris za robale. Mnożą się na potęgę.
Od dłuższego czasu próbowałem je namierzyć ale bezskutecznie. Wynikało to przede wszystkim z zamieszania, które istnieje w nazewnictwie tych robali w śród akwarystów. Są mylone węgorki z nicieniami a o możliwości wykorzystania w hodowli kilku różnych gatunków to już czarna dziura.
Zapewne wiecie, że:
1. Popularny nicień mikro, Micro Worm czyli Panagrellus redivivus rośnie do 2-3 mm. Hoduje się go na pożywce z płatków owsianych z drożdżami, można dodać jeszcze niewielka ilość piwa, choć bez tego dodatku też się mnożą. Rozwija się w temp 18-29 [sup]0[/sup]C, czym wyższa tym częściej należy odnawiać hodowlę. I właśnie ten ostatni szczegół w moim przypadku był przyczyną klęsk hodowlanych robali. Gdy miałem martwy okres z mnożeniem ryb, jakoś tak się składało, że przegapiałem moment zamierania robali i musiałem szukać nowej porcji zarodowej. W wodzie akwariowej żyje około 6 godzin.
2. Nicień Waltera, Walter Worm czyli Panagrellus silusioides rośnie mniejszy do 1,5 mm. Hoduje się go na pożywce identycznej jak n. mikro ale preferuje nieco wyższą temp optymalną 25-30 [sup]0[/sup]C. Również w porównaniu z poprzednim nicieniem szybciej się mnoży, samica co 4 dni daje 60 młodych. W wodzie akwariowej żyje około 12 godzin. Do hodowli został wprowadzony przez Helmuta Waltera w 2002 r.
3. Bohater naszego wątku nicień bananowy, Banana Worm czyli Panagrellus nepenthicola rośnie według niektórych autorów, nieco mniejszy niż n. Waltera, szybciej się mnoży i preferuje wyższy przedział temp ale nie więcej niż 30 [sup]0[/sup]C . Pożywka hodowlana to płatki owsiane, drożdże i banan.
4. Węgorek octowy, vinegre eels czyli Turbatrix aceti rośnie do około 1 mm. Żyje w fermentujących owocach i occie winnym. Pożywka to ocet i sok z jabłek oraz woda. Temperatura optymalna 22 [sup]0[/sup]C. Mnoży się w środowisku o ph 1,6-1,1. Rozruch hodowli trwa kilka tygodni. Czyli całkiem inny robal niż poprzednie ale mniejszy co jest jego niewątpliwa zaletą.
Nazwy poszczególnych robali są dość oczywiste i logiczne, natomiast skąd wziął się ten banan ? Poza tym nie jestem do końca przekonany, czy musi on być w pulpie hodowlanej. Może to tylko przypadek, jak z piwem, może być ale nie musi.
Od dłuższego czasu próbowałem je namierzyć ale bezskutecznie. Wynikało to przede wszystkim z zamieszania, które istnieje w nazewnictwie tych robali w śród akwarystów. Są mylone węgorki z nicieniami a o możliwości wykorzystania w hodowli kilku różnych gatunków to już czarna dziura.
Zapewne wiecie, że:
1. Popularny nicień mikro, Micro Worm czyli Panagrellus redivivus rośnie do 2-3 mm. Hoduje się go na pożywce z płatków owsianych z drożdżami, można dodać jeszcze niewielka ilość piwa, choć bez tego dodatku też się mnożą. Rozwija się w temp 18-29 [sup]0[/sup]C, czym wyższa tym częściej należy odnawiać hodowlę. I właśnie ten ostatni szczegół w moim przypadku był przyczyną klęsk hodowlanych robali. Gdy miałem martwy okres z mnożeniem ryb, jakoś tak się składało, że przegapiałem moment zamierania robali i musiałem szukać nowej porcji zarodowej. W wodzie akwariowej żyje około 6 godzin.
2. Nicień Waltera, Walter Worm czyli Panagrellus silusioides rośnie mniejszy do 1,5 mm. Hoduje się go na pożywce identycznej jak n. mikro ale preferuje nieco wyższą temp optymalną 25-30 [sup]0[/sup]C. Również w porównaniu z poprzednim nicieniem szybciej się mnoży, samica co 4 dni daje 60 młodych. W wodzie akwariowej żyje około 12 godzin. Do hodowli został wprowadzony przez Helmuta Waltera w 2002 r.
3. Bohater naszego wątku nicień bananowy, Banana Worm czyli Panagrellus nepenthicola rośnie według niektórych autorów, nieco mniejszy niż n. Waltera, szybciej się mnoży i preferuje wyższy przedział temp ale nie więcej niż 30 [sup]0[/sup]C . Pożywka hodowlana to płatki owsiane, drożdże i banan.
4. Węgorek octowy, vinegre eels czyli Turbatrix aceti rośnie do około 1 mm. Żyje w fermentujących owocach i occie winnym. Pożywka to ocet i sok z jabłek oraz woda. Temperatura optymalna 22 [sup]0[/sup]C. Mnoży się w środowisku o ph 1,6-1,1. Rozruch hodowli trwa kilka tygodni. Czyli całkiem inny robal niż poprzednie ale mniejszy co jest jego niewątpliwa zaletą.
Nazwy poszczególnych robali są dość oczywiste i logiczne, natomiast skąd wziął się ten banan ? Poza tym nie jestem do końca przekonany, czy musi on być w pulpie hodowlanej. Może to tylko przypadek, jak z piwem, może być ale nie musi.