20-11-2017, 22:33 PM
Uzdatniacze... Niepotrzebnie... Baniak musi ogarnąć się z przetwarzaniem azotu. Jak tego nie zrobił, to nie będzie dojrzały, choćby stał i rok...
Wywaliłeś ceramikę, w której coś się już zalęgło z bakterii, masz zeolit, który wyłapuje związki azotu, czym w sumie trochę utrudnia życie bakteriom- baniak wolniej dojrzewa.
Startując od zera jest to 4-8 tygodni najczęściej. Wpuściłeś ryby wcześnie, mieszałeś w filtrze. Jeszcze to potrwa.
Jak dasz w oznaczonym miejscu, to przesącz będzie się robić szybciej, bo będzie większa powierzchnia. Jak dasz niżej, to wolniej, ale wtedy bardziej się woda zakwasi, bo będzie się dłużej kisić( jak duża różnica będzie, to nie wiem). Jak dasz na wylocie, to w skrajnym przypadku Ci torf zdejmie pończochę z rury.
Wywaliłeś ceramikę, w której coś się już zalęgło z bakterii, masz zeolit, który wyłapuje związki azotu, czym w sumie trochę utrudnia życie bakteriom- baniak wolniej dojrzewa.
Startując od zera jest to 4-8 tygodni najczęściej. Wpuściłeś ryby wcześnie, mieszałeś w filtrze. Jeszcze to potrwa.
Jak dasz w oznaczonym miejscu, to przesącz będzie się robić szybciej, bo będzie większa powierzchnia. Jak dasz niżej, to wolniej, ale wtedy bardziej się woda zakwasi, bo będzie się dłużej kisić( jak duża różnica będzie, to nie wiem). Jak dasz na wylocie, to w skrajnym przypadku Ci torf zdejmie pończochę z rury.