Badis badis.
|
22-01-2014, 18:53 PM
|
|||
|
|||
RE: Badis badis.
Ruki, właśnie upały są sygnałem do rozpłodu. One się rozmnażają w porze ciepłej. Po prostu warto żeby nocą spadała temperatura. No a zima to czas odpoczynku od dzieciarni
![]() I ciekawa obserwacja. Wyrwałem teraz zieleninę na sprzedać i piachu powstało dużo dołków i wybrzuszeń. Teraz każdy badis siedzi sobie w swoim dołku i wygląda na szczęśliwego. Także strzelam że to jest ich idea własnego terenu - własny dołek. Marcinie - karm je najlepiej rozwielitką, bo to jest to co kochają. U mnie żarły już żywe wodzienie, ochotkę, doniczkowce, grindale, artemię i dafnię. Wyraźnie najlepiej przyjmują te ostatnie. Nie opychają się nią tak jak wodzieniem. Przejawiają potem ładniejsze barwy. |
|||
22-01-2014, 21:01 PM
|
|||
|
|||
(22-01-2014 17:35 PM)Sverting napisał(a): To nienajlepiej. Badisy w lecie w nocy będą musiały mieć max 25*C. Koniecznie będziesz musiał chłodzić wodę. W innym wypadku jest ryzyko że ta ryba nie wytrzyma zbyt długo. W lecie nie mam problemu ze zbyt ciepłą wodą, zbiornik stoi w pomieszczeniu od strony północnej i nawet w czasie upałów nie zanotowałem wyższej temperatury niż 26*C. Co do karmienia właśnie myślałem o dafnii i artemii, jutro jadę po pokarm. Na piasku mam trochę torfu, zauważyłem że lubią tam przebywać, w tamtym miejscu podłoże mam nierówne. Jakąś godzinę temu wrzuciłem kilka liści dębu, pływają po powierzchni a badisy zawieszone pod liśćmi i obserwują. Bardzo ciekawe rybole. |
|||
22-02-2014, 21:55 PM
|
|||
|
|||
Gdyby kogoś interesowały, to udało mi się zdobyć dość pokaźną bibliotekę opisów różnych gatunków Badidae, do czego przyczynił się Sverting, bo mnie poprosił o pomoc w ich zdobyciu. Są to naukowe opisy, nie do zdobycia od tak, trochę mnie to kosztowało, ale czego się nie robi dla kolegi z forum. Niestety jabłek nie chce mi dać na cydr, zatem jak ktoś zainteresowany tymi rybami i ma ochotę zagłębić się w ości, geny, itp. To pisać PW, w poniedziałek będę rozsyłał zainteresowanym na maile. (rezerwuje sobie możliwość odmowy wysłania) Oczywiście wystarczy "dziękuję" tylko Sverting musi w naturze zapłacić
![]() ![]() Między innymi: |
|||
30-10-2014, 11:57 AM
|
|||
|
|||
Planuję do mojego 54 litrowego zbiornika wpuścić badisy. Tylko mam dylemat jaka opcja będzie lepsza: zakup 1 samca i 2 samic, czy dwóch potencjalnych par?
|
|||
31-10-2014, 01:00 AM
|
|||
|
|||
Najlepsza będzie opcja 0 sztuk Badis badis.
![]() Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum ![]() Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 12 gatunków ryb, z czego pielęgnic 7 pozdrawiam, Łukasz |
|||
31-10-2014, 12:04 PM
|
|||
|
|||
No to dylemat rozwiązany
![]() |
|||
26-07-2018, 20:37 PM
|
|||
|
|||
Walczące samce
Si taajabuni,waana Adanu,mambo yalio duniani. |
|||
06-05-2019, 20:35 PM
|
|||
|
|||
Czy to prawda, że one jedzą tylko żywy pokarm?
|
|||
07-05-2019, 06:26 AM
|
|||
|
|||
Badis badis.
Moje jedzą mrożonki bez problemu. Suchym się interesują, ale wypluwają.
Radek. 650l ogólniak, 300l Tanganika, 140l tajna obsada, jakieś kotniki. Nazewnicze gestapo. |
|||
07-05-2019, 14:15 PM
|
|||
|
|||
U mnie NFa i badisy i dario jadły.
![]() Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum ![]() Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 12 gatunków ryb, z czego pielęgnic 7 pozdrawiam, Łukasz |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości