[128][Azja] Na malezyjskim starorzeczu
|
23-10-2012, 23:23 PM
|
|||
|
|||
RE: [128][Azja] Na malezyjskim starorzeczu
(23-10-2012 21:21 PM)filas napisał(a): Dziko, jak rzadko kiedy, bardzo mi się podoba i na pewno nie dodawał bym żadnych labiryntów. Dzięki Filas. To tak moja mała propozycja gdyby ktoś psioczył, że ma za wysokie akwa - a często tak jest w standardowych zbiornikach - że przecież nie trzeba go zalewać do pełna, a można zostawić cześć parapaludaryjną. Szczególnie efeektownie wygląda to przy roślinach pływających, kiedy mozna śledzić lustro wody. ja posadziłem mech na granicy woda - powietrze , a reszta wyrosła sama - mech został rusztowaniem dla innych roślin. Pozdrawiam Christo |
|||
30-10-2012, 00:15 AM
|
|||
|
|||
Witam. Za oknem zima więc mała deaktualizacja - wspomnienie cieplejszych dni...
Pod koniec maja w akwarium pojawiła się ważka, która także skorzystała z części nadwodnej zbiornika. Wcześniej w akwa obserwowałem larwę. Nie wyrządziła żadnych szkód, więc postać dorosła trafiła na wolność ![]() pozdrawiam Christo |
|||
30-10-2012, 14:32 PM
|
|||
|
|||
Jeśli nie wyrządziła żadnych szkód (strat w rybach ?) jestem ciekaw ,czym się żywiła?
![]() Si taajabuni,waana Adanu,mambo yalio duniani. |
|||
30-10-2012, 16:31 PM
|
|||
|
|||
Chyba ryb nie bylo wtedy bo one przeciez poluja na ryby, w nocy.
![]() |
|||
30-10-2012, 18:00 PM
|
|||
|
|||
Bo chyba nie ma takich ważek których larwy żywią się szczątkami roślin (?).
Si taajabuni,waana Adanu,mambo yalio duniani. |
|||
30-10-2012, 18:25 PM
|
|||
|
|||
Nie ma roślinożernych ważek, muszą jeść mięsko by rosnąć.
![]() Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum ![]() Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 12 gatunków ryb, z czego pielęgnic 7 pozdrawiam, Łukasz |
|||
30-10-2012, 20:26 PM
|
|||
|
|||
Witam. Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia samej larwie, ale była to ta z ogonem zakończonym "trójrozwidleniem" (równoskrzydła). Najpierw zobaczyłem właśnie ten ogon wystający spośród badyli i przestraszyłem się że któraś brzanka podła bo przypominał ogon ryby.
Też czytałem o drapieżnych larwach ważek polujących na ryby, ale nie chciało mi się wierzyć, żeby stworzenie wielkości (a raczej długości) brzanki właśnie, było wstanie ją upolować i do tego zjeść (hi,hi,hi). poza tym kiedy próbowałem ją wyłowić schowała się w szczelinie kłody i nie chciało mi się już bawić. Po jakimś tygodniu na wystającym kawałku kłody siedział dorosły egzemplarz. Larwa była u mnie dosyć krótko (chyba), więc może w ogóle nie jadła. W akwarium były tylko brzanki i ślimaki. Ale może jakiś specjalista od ważek się wypowie. Drapieżne są podobno tylko te większe, z grubym odwłokiem. One rozwijają się latami więc coś jeść muszą, ale myślę, że i tak większość gatunków ryb akwariowych jest "poza zasięgiem" ich masek. Opisałem tę historię bo czytałem na różnych forach jakie były reakcje akwarystów na podobną sytuację. Nie wie się z czym ma się do czynienia, to najlepiej to zatłuc, zniszczyć, spalić napalmem. A to przecież ja nieświadomie pozyskałem jajo z podłożem lub ze wspomnianą kłodą z natury... I tak wtedy chodziłem z psem siostry na spacery, więc ważkę postanowiłem naturze zwrócić... Mam nadzieję, że wzruszyła Was moja opowieść ![]() pozdrawiam Christo |
|||
30-10-2012, 20:44 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2012 20:47 PM przez Adrian.)
|
|||
|
|||
Och tak ,ta historia mnie urzekła
![]() ![]() Ta ważka to samica (Calopteryx virgo) Świtezianka dziewica. Nie wydaje mi się aby to ta samica złożyła jajeczka ponieważ: Składa do około-300 jajeczek. Składa jajeczka nurkując pod wodą a tam by byłą narażona na atak ryb. Najprawdopodobniej przyniosłeś larwę w końcowym stadium rozwoju która się przeobraziła w akwarium,chyba że preparowałeś korzeń.. Si taajabuni,waana Adanu,mambo yalio duniani. |
|||
30-10-2012, 21:54 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2012 21:57 PM przez Killifish.)
|
|||
|
|||
Karmiłeś ryby pokarmem mrożonym/żywym?
![]() Adrian - się wyrobiłeś ![]() |
|||
30-10-2012, 22:44 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2012 22:50 PM przez Christo.)
|
|||
|
|||
(30-10-2012 20:44 PM)PoCzĄtKuJąCy napisał(a): Och tak ,ta historia mnie urzekła ...z racji rozmiarów tylko parzyłem wrzątkiem, ale jak wspominałem ma parę zakamarków, więc tam temperatura pewnie nie dotarła. (30-10-2012 21:54 PM)Killifish napisał(a): Karmiłeś ryby pokarmem mrożonym/żywym? Faktycznie, nie pomyślałem o tym - i żywym i mrożonym, ale brzanki od razu wszystko wpieprzają, tak że dla larwy nic nie zostawało. Chyba, że sugerujesz, że tą drogą przybyło jajo lub inne stadium (jako hibernatus?) ![]() pozdrawiam Christo |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości