11-10-2012, 10:39 AM
Tak apropo's tematu szyszek i nie tylko, przypomniało mi się opracowanie naukowe odnośnie wpływu temperatury zaparzania herbaty, na ilość garbników w naparze (http://zeszyty.am.gdynia.pl/zeszyt-68.html - zeszyt 1). Wynika z tego, że przy wyższej temparaturze ilość garbników była wyższa (niewiele ale wyższa) niż przy niższej temperaturze, co kłóci się z tym co słyszałem wczesniej, czyli, że wysoka temperatura źle wpływa na ilość garbników w naparze. Fakt faktem, że przy krótkim parzeniu, przy dłuższym ilość ta malała. Szkoda, że nie było tam testu z wodą o jeszcze niższej temperaturze.
Myślę, że tyczyć się to będzie również wszelkich liści, szyszek czy kory itp.
Killi, Ty lubisz testy , więc może taki teścik tych naszych akwarystycznych "akcesoriów"? Tyle, że to dość skomplikowany test, ale może jakiś alchemik by sobie z tym poradził (w sensie ma warunki i narzędzia, żeby to zrobić). No chyba, że ktoś takie testy już robił, to proszę się pochwalić wynikami, ew. nakierować na jakieś opracowanie
Myślę, że tyczyć się to będzie również wszelkich liści, szyszek czy kory itp.
Killi, Ty lubisz testy , więc może taki teścik tych naszych akwarystycznych "akcesoriów"? Tyle, że to dość skomplikowany test, ale może jakiś alchemik by sobie z tym poradził (w sensie ma warunki i narzędzia, żeby to zrobić). No chyba, że ktoś takie testy już robił, to proszę się pochwalić wynikami, ew. nakierować na jakieś opracowanie