Czosnek - Wersja do druku +- Cichlidae.pl - podyskutujmy o pielęgnicach (https://cichlidae.pl) +-- Dział: Dyskusje ogólne (https://cichlidae.pl/forum-46.html) +--- Dział: Żywienie pielęgnic (https://cichlidae.pl/forum-53.html) +--- Wątek: Czosnek (/thread-831.html) |
Czosnek - dator - 04-01-2012 Weider napisał w wątku o "Hikari": "Kiedyś karmiłem tylko suchym bez namaczania, dyski i inne, nic się nie działo, teraz namaczam w czosnku głównie dlatego aby poprawić odporność na pasożyty czy choroby i odzywić, to jest w zasadzie chyba jedyny powód". Chciałbym aplikować rybom naturalny sok z czosnku. Jakie są Wasze praktyki w tym zakresie? RE: Czosnek - weider - 04-01-2012 Trochę praktyki ze świata, tak żeby nie być gołosłownym ;-) Post napisany przez Sadielynn http://www.aquariumadvice.com/forums/f11/seachem-garlic-guard-vs-kent-garlic-extreme-86447.html Post napisany przez alexmuw http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?324909-What-s-better-Seachem-Entice-Seachem-Garlic-Guard-Kent-Garlic-Xtreme Tutaj jest wykaz płynów czosnkowych i pod spodem opinie. http://www.marinedepot.com/Garlic_Additives_Supplements-FIADAG-ct.html Jak będzie potrzeba więcej to poszukam. Jutro spróbuję dać świeży czosnek, ząbek zetrę, i dam łyżkę stołową wody z akwa czy RO, musi być rozcieńczone bo czosnek w zbyt silnym stężeniu może działać drażniąco na układ pokarmowy. RE: Czosnek - Killifish - 04-01-2012 Ja podaje czosnek wlasnej produkcji, z dzialki na ktorej nie daje chemii do niczego, jedynie nawoz od ptactwa ktore trzymam latem i kompost. Rosnie swietnie wszystko. Wracajac do czosnku. Tre go na papke blenderem, rozcienczam RO i mocze granulat. Od ponad 8 lat dodaje go jako skladnik pokarmu wlasnej produkcji dla mych ryb, ktore, tu uprzedze pytania, nie sa pielegnicami. Znajomy z Neapolu podaje czosnek granulowany, mnie jakos nie przekonal, ale patrzac na jego wielkopletwy i bojowniki wygrywajace konkursy, nie mozna powiedziec, ze popelnia blad. Kiedys podalem czosnek swierszczom, jadly i karmilem nimi buszowce, ale to stare dzieje. RE: Czosnek - dator - 04-01-2012 OK, czyli wykonuję następujące czynności: 1. miażdżę małą główkę czosnku, 2. do otrzymanego soku dolewam łyżkę stołową wody, 3. w powyższym roztworze namaczam suchy granulat. Z jaką częstotliwością mogę serwować tak przygotowany granulat? Czy każdy czosnek, np. chiński, ma zbliżone właściwości lecznicze/bakteriobójcze? Czy dla bardzo młodych ryb taka karma też będzie korzystna dla ich kondycji? Czy są gatunki, rodzaje ryb, którym nie powinno się tak urozmaicać menu? RE: Czosnek - weider - 05-01-2012 ad1-Jeden ząbek nie główkę. ad2-łyżkę lub dwie, zależy ile granulatu masz do namoczenia. ad3-tak suchutki. Swoim rybom garlic guard daję 5-6 dni, ze 2 dni przerwy (żeby jednak żołądka nie przeciążyć) i znów, podobno najlepiej działa kuracja długotrwała. Najlepszy czosnek jest z własnego ogródka, ale swoje działanie zawsze będzie miał. Dla jednomiesięcznych severum i są znacznie większe po 3 tygodniach i opuchlizna brzucha znikła niemalże całkowicie. Dokarmianie czosnkiem przyszło chyba z morskich akwariów, nie słyszałem żeby ktoś załatwił/zabił czosnkiem rybę, być może jeśli dostanie się kawałek czosnku do żołądka to może narobić biedy, tak samo jak u człowieka kawałek czosnku podrażnia ściany żołądka. Więc trzeba dobrze odcedzić i powinno być super. Dlatego ja kupiłem w płynie i mam to z głowy, oczywiście jest już rozcieńczony i gotowy do zalewania. Miałem zrobić miksturę ale jakoś czasu mi zeszło i nie zrobiłem, znajdę czasu na zabawę to zrobię. RE: Czosnek - weider - 18-01-2012 Zrobiłem dzisiaj "sok" z czosnku, dałem dwa dość duże ząbki i rozgniotłem je w prasce, wrzuciłem do blendera i miksowałem na najwyższych obrotach. Po dodaniu 4 łyżek wody "sok" wydawał mi się za mocny, dodałem w sumie 10 łyżek stołowych RO, zmiksowałem, odcedziłem na sitku z watą akwarystyczną (jak do filtrów) i wycisnąłem, reszta do kosza. Zlałem do butelki po garlic guard i namoczyłem przed chwilą pierwszą porcję granulatu, zobaczymy co się będzie działo. Czas przygotowania w sumie może 10min pracy włącznie z myciem sprzętu. EDIT: Wcinają jak zawsze, żadnych oznak żeby było coś nie tak, po nasączeniu hikari nie było już czuć w ogóle czosnku, widocznie stężenie jest za małe bo po nasączaniu garlic guard było czuć czosnkiem, następnym razem zrobię mocniejsze. RE: Czosnek - dator - 19-01-2012 Dzięki Weider za szczegółową relację. Jak zmienisz proporcję czosnku do wody, opisz, na jaką się zdecydowałeś i "co na to ryby". RE: Czosnek - Topielec - 19-01-2012 Czy na pewno takie szybkie odcedzanie resztek czosnku to dobry pomysł? Może musi to trochę postać, żeby było "czuć" RE: Czosnek - arsik - 19-01-2012 (04-01-2012, 03:37 AM)dator napisał(a): Z jaką częstotliwością mogę serwować tak przygotowany granulat? Czy każdy czosnek, np. chiński, ma zbliżone właściwości lecznicze/bakteriobójcze? z tego co mi wiadomo to nie. Polski najlepszy. Swoją drogą naszła mnie myśl jaki czosnek dodaje do mrożonej ochotki IT? ;-) RE: Czosnek - Killifish - 19-01-2012 Granulat. Czytalem w jakims wydawnictwie naukowym, w Farmerze chyba, ale glowy nie daje, o tym jak wypada nasz czosnek(polski,wegierski) chinski i wlasnej produkcji bez chemii. Wlasny wypad naj naj a w chinskim tyle pierwiastkow i sztucznosci, ze rece opadly. Pamietajmy, ze nam zabek i pierwiastki tam zawarte szkodza adekwatnie do wagi i stezenia. Taka rybka swoja masa - sami rozumiecie. Wlasny czosnek. Ja bym na dluzej zostawil czosnek do sciekania. Mala prasa bylaby b. przydatna. |