Cichlidae.pl - podyskutujmy o pielęgnicach
Czosnek - Wersja do druku

+- Cichlidae.pl - podyskutujmy o pielęgnicach (https://cichlidae.pl)
+-- Dział: Dyskusje ogólne (https://cichlidae.pl/forum-46.html)
+--- Dział: Żywienie pielęgnic (https://cichlidae.pl/forum-53.html)
+--- Wątek: Czosnek (/thread-831.html)

Strony: 1 2 3 4


Czosnek - dator - 04-01-2012

Weider napisał w wątku o "Hikari":
"Kiedyś karmiłem tylko suchym bez namaczania, dyski i inne, nic się nie działo, teraz namaczam w czosnku głównie dlatego aby poprawić odporność na pasożyty czy choroby i odzywić, to jest w zasadzie chyba jedyny powód".
Chciałbym aplikować rybom naturalny sok z czosnku. Jakie są Wasze praktyki w tym zakresie?


RE: Czosnek - weider - 04-01-2012

Trochę praktyki ze świata, tak żeby nie być gołosłownym ;-)

Post napisany przez Sadielynn
http://www.aquariumadvice.com/forums/f11/seachem-garlic-guard-vs-kent-garlic-extreme-86447.html

Post napisany przez alexmuw
http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?324909-What-s-better-Seachem-Entice-Seachem-Garlic-Guard-Kent-Garlic-Xtreme

Tutaj jest wykaz płynów czosnkowych i pod spodem opinie.
http://www.marinedepot.com/Garlic_Additives_Supplements-FIADAG-ct.html

Jak będzie potrzeba więcej to poszukam.

Jutro spróbuję dać świeży czosnek, ząbek zetrę, i dam łyżkę stołową wody z akwa czy RO, musi być rozcieńczone bo czosnek w zbyt silnym stężeniu może działać drażniąco na układ pokarmowy.


RE: Czosnek - Killifish - 04-01-2012

Ja podaje czosnek wlasnej produkcji, z dzialki na ktorej nie daje chemii do niczego, jedynie nawoz od ptactwa ktore trzymam latem i kompost. Rosnie swietnie wszystko. Wracajac do czosnku. Tre go na papke blenderem, rozcienczam RO i mocze granulat. Od ponad 8 lat dodaje go jako skladnik pokarmu wlasnej produkcji dla mych ryb, ktore, tu uprzedze pytania, nie sa pielegnicami. Znajomy z Neapolu podaje czosnek granulowany, mnie jakos nie przekonal, ale patrzac na jego wielkopletwy i bojowniki wygrywajace konkursy, nie mozna powiedziec, ze popelnia blad. Kiedys podalem czosnek swierszczom, jadly i karmilem nimi buszowce, ale to stare dzieje.


RE: Czosnek - dator - 04-01-2012

OK, czyli wykonuję następujące czynności:
1. miażdżę małą główkę czosnku,
2. do otrzymanego soku dolewam łyżkę stołową wody,
3. w powyższym roztworze namaczam suchy granulat.
Z jaką częstotliwością mogę serwować tak przygotowany granulat? Czy każdy czosnek, np. chiński, ma zbliżone właściwości lecznicze/bakteriobójcze? Czy dla bardzo młodych ryb taka karma też będzie korzystna dla ich kondycji? Czy są gatunki, rodzaje ryb, którym nie powinno się tak urozmaicać menu?


RE: Czosnek - weider - 05-01-2012

ad1-Jeden ząbek nie główkę.
ad2-łyżkę lub dwie, zależy ile granulatu masz do namoczenia.
ad3-tak suchutki.
Swoim rybom garlic guard daję 5-6 dni, ze 2 dni przerwy (żeby jednak żołądka nie przeciążyć) i znów, podobno najlepiej działa kuracja długotrwała.
Najlepszy czosnek jest z własnego ogródka, ale swoje działanie zawsze będzie miał.
Dla jednomiesięcznych severum i są znacznie większe po 3 tygodniach i opuchlizna brzucha znikła niemalże całkowicie.
Dokarmianie czosnkiem przyszło chyba z morskich akwariów, nie słyszałem żeby ktoś załatwił/zabił czosnkiem rybę, być może jeśli dostanie się kawałek czosnku do żołądka to może narobić biedy, tak samo jak u człowieka kawałek czosnku podrażnia ściany żołądka. Więc trzeba dobrze odcedzić i powinno być super.

Dlatego ja kupiłem w płynie i mam to z głowy, oczywiście jest już rozcieńczony i gotowy do zalewania.
Miałem zrobić miksturę ale jakoś czasu mi zeszło i nie zrobiłem, znajdę czasu na zabawę to zrobię.


RE: Czosnek - weider - 18-01-2012

Zrobiłem dzisiaj "sok" z czosnku, dałem dwa dość duże ząbki i rozgniotłem je w prasce, wrzuciłem do blendera i miksowałem na najwyższych obrotach.
Po dodaniu 4 łyżek wody "sok" wydawał mi się za mocny, dodałem w sumie 10 łyżek stołowych RO, zmiksowałem, odcedziłem na sitku z watą akwarystyczną (jak do filtrów) i wycisnąłem, reszta do kosza. Zlałem do butelki po garlic guard i namoczyłem przed chwilą pierwszą porcję granulatu, zobaczymy co się będzie działo.
Czas przygotowania w sumie może 10min pracy włącznie z myciem sprzętu.

EDIT:
Wcinają jak zawsze, żadnych oznak żeby było coś nie tak, po nasączeniu hikari nie było już czuć w ogóle czosnku, widocznie stężenie jest za małe bo po nasączaniu garlic guard było czuć czosnkiem, następnym razem zrobię mocniejsze.


RE: Czosnek - dator - 19-01-2012

Dzięki Weider za szczegółową relację. Jak zmienisz proporcję czosnku do wody, opisz, na jaką się zdecydowałeś i "co na to ryby"Big Grin.


RE: Czosnek - Topielec - 19-01-2012

Czy na pewno takie szybkie odcedzanie resztek czosnku to dobry pomysł? Może musi to trochę postać, żeby było "czuć" Smile


RE: Czosnek - arsik - 19-01-2012

(04-01-2012, 03:37 AM)dator napisał(a): Z jaką częstotliwością mogę serwować tak przygotowany granulat? Czy każdy czosnek, np. chiński, ma zbliżone właściwości lecznicze/bakteriobójcze?

z tego co mi wiadomo to nie. Polski najlepszy. Swoją drogą naszła mnie myśl jaki czosnek dodaje do mrożonej ochotki IT? ;-)



RE: Czosnek - Killifish - 19-01-2012

Granulat. Czytalem w jakims wydawnictwie naukowym, w Farmerze chyba, ale glowy nie daje, o tym jak wypada nasz czosnek(polski,wegierski) chinski i wlasnej produkcji bez chemii. Wlasny wypad naj naj a w chinskim tyle pierwiastkow i sztucznosci, ze rece opadly. Pamietajmy, ze nam zabek i pierwiastki tam zawarte szkodza adekwatnie do wagi i stezenia. Taka rybka swoja masa - sami rozumiecie. Wlasny czosnek.
Ja bym na dluzej zostawil czosnek do sciekania. Mala prasa bylaby b. przydatna.