Cichlidae.pl - podyskutujmy o pielęgnicach
ArtemiaVita - Wersja do druku

+- Cichlidae.pl - podyskutujmy o pielęgnicach (https://cichlidae.pl)
+-- Dział: Dyskusje ogólne (https://cichlidae.pl/forum-46.html)
+--- Dział: Żywienie pielęgnic (https://cichlidae.pl/forum-53.html)
+--- Wątek: ArtemiaVita (/thread-11808.html)



ArtemiaVita - piotrK - 20-04-2022

Cześć, 
Na niemieckiej grupie akwarystycznej natknąłem się na nowość, przynajmniej dla mnie:

https://algova.com/aquaristik/artemiavita-artemia-eier-entkapselt-dekapsuliert-95-99-schlupf

Jeśli dobrze zrozumiałem opis, są to pozbawione osłonek jaja artemii, które dzięki "konserwacji" w jakiejś specjalnej solance są gotowe do wylęgu. Czyli nie są to martwe larwy, jak to w przypadku zwykłej, suszonej dekapsułowanej artemii, a zahibernowane larwy? Ciekawa, choć nie tania sprawa, zastanawiam się czy ktoś już próbował tego wynalazku? Na grupie doczytałem głosy, że jednak dobrej jakości jaja do samodzielnego wylęgu są nie do pobicia, ale może jak ktoś potrzebuje mniejszej ilości artemii, to to ma sens.


RE: ArtemiaVita - Papja - 20-04-2022

Da się i kupić takie dekapsulowane jaja zdolne do wylęgu, jak i zrobić samemu- ale jak ktoś potrzebowałby ich więcej to w grę wchodzi tylko samodzielna dekapsulacja bo ona jest w miarę sensowna cenowo (koszt jajek + podchloryn sodu + tiosiarczan sodu). Takie dekapsulowane jaja to są dalej jajka, tylko bez "otoczki", a nie larwy- one są "przed wylęgiem" dlatego można je przechowywać w solance dłuższy czas.


RE: ArtemiaVita - piotrK - 20-04-2022

Ok, a wiesz jak się takie dekapsułowane jaja wylęga? Normalnie jak takie zwykłe?


RE: ArtemiaVita - Papja - 20-04-2022

Tak, tylko wylęgają się znacznie szybciej

A tak wyglądają naupilusy wylęgnięte z własnoręcznie zdekapsulowanej artemii- zero skorupek Wink 
   


RE: ArtemiaVita - kojot99 - 20-04-2022

(20-04-2022, 11:43 AM)Papja napisał(a): Tak, tylko wylęgają się znacznie szybciej

A tak wyglądają naupilusy wylęgnięte z własnoręcznie zdekapsulowanej artemii- zero skorupek Wink 

Wygląda jak sos mango  [Obrazek: mniam.gif]