Liczba postów: 113
Liczba wątków: 18
Dołączył: Apr 2020
Reputacja:
0
Kupiłem w B1 krewetki tygrysie surowe obrane 250g. Co prawda zawierają fosforany E 450
E 451 i E 452 ale lepszych już chyba się nie dało dostać.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 673
Liczba wątków: 43
Dołączył: Sep 2012
Reputacja:
10
Hej będę robił pierszy raz po latach shrimp-mixa kiedyś robiłem go z krewetek takich dużych kupowanych na wage w Auchanie teraz zastanawiam się czy nie zrobić z koktajlowych. Widziałem wkauflandzie takie pakowane obrane firmy Abramczyk. W składzie mają napisane tylko krewetki woda sól. Sól mniemam to po prostu ta morska (chyba że nie). No i tu następuje pytanie czy się nadadzą i wgl które są lepsze te duże czy te koktajlowe?
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 3,402
Liczba wątków: 114
Dołączył: Jul 2013
Reputacja:
59
Kup te które taniej wyjdą, jak są z solą to je przepłucz wodą i bedzie git
"Rzadkie pielęgnice odchowuje się dwa razy, pierwszy i ostatni"
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 673
Liczba wątków: 43
Dołączył: Sep 2012
Reputacja:
10
Ok dzięki i od razu kolejne pytania. Mamy plan zrobić shrimp mix wybitnie roślinny. Chcielibyśmy aby krewetki byly w zasadzie tylko składnikiem skłaniającym aromatem ryby do jedzenia. Jeśli to możliwe najchętniej zrobilibyśmy coś ok 70-75% składu roślinnego 25-30% krewetek. I teraz pytanie czy to wypali. Na ten moment mamy już kupiony agar, spiruline i chlorelle w proszku. Pozostaje kupić krewetki groszek i... no właśnie:
1. Kiedyś jak robiłem to dawałem też szpinak mrożon, warto czy nie warto?
2. Jak zamawiałem spuruline to kupiłem od razu też chlorelle ( żeby wyszło 40 zl bo kurła przesyłka za darmo w smarcie) bo coś mi się kojarzyło że ktoś ją kiedyś polecał. I tu pytanie jak przedstawia się wartość spiruliny do chlorelli.Co ma jedno co ma drugie jakby ktoś mógł mi to krótko zreferować i porównać.
( szczególnie liczę na Rukiego).
3. Kiedyś dawałem wibowit ale widzę że Papja odradza z powodu cukru. Na ile problemem może okazać się ten cukier bo aptekę mam na wiosce a ten magiczny proszek do gadów to nie wiem gdzie kupić.Napiszcie też proszę dawkę wibowitu/ proszku dla gadów.
4. Na ile papryka jest potrzebna bo trochę się boję nadmiaru astaksantyn bo mam je też składzie innych pokarmów i boję się przekłamanych kolorów u lifalili.
5. I wreszcie zaproponujcie proszę proporcje do takiego mocno roślinnego mixu. Ma to być pokarm dla wszystkich ryb ale chce żeby był ulozony pod roloffi
Z góry pięknie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 1,751
Liczba wątków: 46
Dołączył: Jun 2015
Reputacja:
4
(03-10-2021, 04:17 AM)macioch napisał(a): Ok dzięki i od razu kolejne pytania. Mamy plan zrobić shrimp mix wybitnie roślinny. Chcielibyśmy aby krewetki byly w zasadzie tylko składnikiem skłaniającym aromatem ryby do jedzenia. Jeśli to możliwe najchętniej zrobilibyśmy coś ok 70-75% składu roślinnego 25-30% krewetek. I teraz pytanie czy to wypali. Na ten moment mamy już kupiony agar, spiruline i chlorelle w proszku. Pozostaje kupić krewetki groszek i... no właśnie:
1. Kiedyś jak robiłem to dawałem też szpinak mrożon, warto czy nie warto?
2. Jak zamawiałem spuruline to kupiłem od razu też chlorelle ( żeby wyszło 40 zl bo kurła przesyłka za darmo w smarcie) bo coś mi się kojarzyło że ktoś ją kiedyś polecał. I tu pytanie jak przedstawia się wartość spiruliny do chlorelli.Co ma jedno co ma drugie jakby ktoś mógł mi to krótko zreferować i porównać.
( szczególnie liczę na Rukiego).
3. Kiedyś dawałem wibowit ale widzę że Papja odradza z powodu cukru. Na ile problemem może okazać się ten cukier bo aptekę mam na wiosce a ten magiczny proszek do gadów to nie wiem gdzie kupić.Napiszcie też proszę dawkę wibowitu/ proszku dla gadów.
4. Na ile papryka jest potrzebna bo trochę się boję nadmiaru astaksantyn bo mam je też składzie innych pokarmów i boję się przekłamanych kolorów u lifalili.
5. I wreszcie zaproponujcie proszę proporcje do takiego mocno roślinnego mixu. Ma to być pokarm dla wszystkich ryb ale chce żeby był ulozony pod roloffi
Z góry pięknie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Paweł robiłem nawet sam rosliny , szpinak mrożony,brokuł ,banan,marchewka,groszek,algi nori, oraz paprykę ,witaminy i czosnek dawałem aquafirest fish v oraz garlik oil i agar
Taki mix dawałem guianacara
1000l -CA
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 1,720
Liczba wątków: 40
Dołączył: Aug 2019
Reputacja:
7
Podepne się. Bede wdzieczny za wszystkie odpowiedzi na pytania zadane przez maciocha
520 l - CA - P. panamensis + A. nanolutea + X. helleri Rio Jalapa
Fishhotel :
144 l - WA -A. thomasi F1
144 l - WA - P. kribensis "Lokunje" F1
144 l - CA - T. socolofi + P. salvatoris
96 l - WA - zbieranina
54 l - WA - N. transvestitus
+ Miejsce na coś nowego
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 1,154
Liczba wątków: 37
Dołączył: Sep 2016
Reputacja:
10
Szpinak jak najbardziej można. Ja niemalże do każdego miksu dodawałem, nawet tych głównie "mięsnych".
Papryka nie jest konieczna, to po prostu kolejne urozmaicenie w miksie, a ta w proszku daje kolor, który czasem może pomóc w zachęceniu ryb do pobierania tego pokarmu.
Fish V i Garlic Oil od Aquaforest również dodawałem do miksu. Zdaje się to działać ok.
Miałem raz problem z miksem, że ryby nie chciały go pobierać. Prawdopodobnie moje głównie wszystkożerne i mięsożerne ryby olewały miks ze względu na dużą zawartość zielonego planktonu z mrożonych kostek, mimo że pokarm był tak pół na pół. Na szczęście miks został wykorzystany przez gujanki Bartka.
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 1,751
Liczba wątków: 46
Dołączył: Jun 2015
Reputacja:
4
(03-10-2021, 11:36 AM)mimo12 napisał(a): Szpinak jak najbardziej można. Ja niemalże do każdego miksu dodawałem, nawet tych głównie "mięsnych".
Papryka nie jest konieczna, to po prostu kolejne urozmaicenie w miksie, a ta w proszku daje kolor, który czasem może pomóc w zachęceniu ryb do pobierania tego pokarmu.
Fish V i Garlic Oil od Aquaforest również dodawałem do miksu. Zdaje się to działać ok.
Miałem raz problem z miksem, że ryby nie chciały go pobierać. Prawdopodobnie moje głównie wszystkożerne i mięsożerne ryby olewały miks ze względu na dużą zawartość zielonego planktonu z mrożonych kostek, mimo że pokarm był tak pół na pół. Na szczęście miks został wykorzystany przez gujanki Bartka.
Tak dacrya wciagly ten mix bardzo chętnie
1000l -CA
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 12,371
Liczba wątków: 353
Dołączył: Mar 2011
Reputacja:
90
(03-10-2021, 04:17 AM)macioch napisał(a): Ok dzięki i od razu kolejne pytania. Mamy plan zrobić shrimp mix wybitnie roślinny. Chcielibyśmy aby krewetki byly w zasadzie tylko składnikiem skłaniającym aromatem ryby do jedzenia. Jeśli to możliwe najchętniej zrobilibyśmy coś ok 70-75% składu roślinnego 25-30% krewetek. I teraz pytanie czy to wypali. Na ten moment mamy już kupiony agar, spiruline i chlorelle w proszku. Pozostaje kupić krewetki groszek i... no właśnie:
1. Kiedyś jak robiłem to dawałem też szpinak mrożon, warto czy nie warto?
2. Jak zamawiałem spuruline to kupiłem od razu też chlorelle ( żeby wyszło 40 zl bo kurła przesyłka za darmo w smarcie) bo coś mi się kojarzyło że ktoś ją kiedyś polecał. I tu pytanie jak przedstawia się wartość spiruliny do chlorelli.Co ma jedno co ma drugie jakby ktoś mógł mi to krótko zreferować i porównać.
( szczególnie liczę na Rukiego).
3. Kiedyś dawałem wibowit ale widzę że Papja odradza z powodu cukru. Na ile problemem może okazać się ten cukier bo aptekę mam na wiosce a ten magiczny proszek do gadów to nie wiem gdzie kupić.Napiszcie też proszę dawkę wibowitu/ proszku dla gadów.
4. Na ile papryka jest potrzebna bo trochę się boję nadmiaru astaksantyn bo mam je też składzie innych pokarmów i boję się przekłamanych kolorów u lifalili.
5. I wreszcie zaproponujcie proszę proporcje do takiego mocno roślinnego mixu. Ma to być pokarm dla wszystkich ryb ale chce żeby był ulozony pod roloffi
Z góry pięknie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Macioch, ja pisałem o chlorelli.
Obydwie mają zbliżoną ilość białka(60-70%, ciut więcej ma spirulina), ale spirulina jest lepiej strawna. Za to chlorella ma więcej błonnika i lepiej będzie regulować pracę układu pokarmowego.
Jeśli chodzi o witaminy bo chlorella ma głównie ACEK i B7, a spirulina głównie spektrum z grupy b i kwas GLA.
Obydwie zawierają bardzo dużo betakarotenoidów, więc będą ładnie wybarwiać ryby.
Najlepiej używać ich równocześnie, w podobnych proporcjach.
Nie udzielam porad na PW, od tego jest forum
Ponad 1000l wody w obiegu, a w nim 13 gatunków ryb, z czego pielęgnic 9
pozdrawiam, Łukasz
Podziękowania złożone przez:
Liczba postów: 1,720
Liczba wątków: 40
Dołączył: Aug 2019
Reputacja:
7
Odgrzebie trochę temat.... wczesniej robiłem z Vibovitem ale teraz bym zmienił może i stąd pytanie.... tego Reptivitu to ile sypnąć na 600 g mixu? I jaki kupić... ten z czy bez witaminy D3. Nie znam się.. i nie wiem czemu robią taki i taki ?
520 l - CA - P. panamensis + A. nanolutea + X. helleri Rio Jalapa
Fishhotel :
144 l - WA -A. thomasi F1
144 l - WA - P. kribensis "Lokunje" F1
144 l - CA - T. socolofi + P. salvatoris
96 l - WA - zbieranina
54 l - WA - N. transvestitus
+ Miejsce na coś nowego
Podziękowania złożone przez: